Merele de Voinești, pe cale de dispariție din cauza scumpirilor în lanț. Pomicultorii, nevoiți să-și vândă pământurile

Merele de Voinești, pe cale de dispariție din cauza scumpirilor în lanț. Pomicultorii, nevoiți să-și vândă pământurilesursa : Facebook

Pomicultorii din Voinești, o localitate cunoscută pentru merele produse acolo, spun că afacerile lor sunt puse în pericol din cauza majorării prețurilor. Aceștia anunță că intenționează să vândă terenurile dacă scumpirile nu se opresc.

Scumpirile de preț au dus la costuri de producție mult mai mari. Prețul pesticidelor, la fel ca și prețul forței de muncă s-a mărit cu 30 de procente, în timp ce îngrășămintele au crescut de 3 ori. Din lipsă de nutrienți, pomicultorii riscă să nu mai poată asigura nevoile pomilor lor și a costurilor de producție.

Mai mult, unii dintre ei au rămas cu recolta nevândută. Elena Huiu, un producător de mere din Voinești, declară, pentru ProTV, că din pensia sa nu poate achiziționa „îngrășăminte și substanțe”.

sursa: Facebook

Primăria din Voinești încearcă să ajute pomicultorii locali

Sugestia Primăriei era ca toți pomicultorii să se unească în cadrul unei asociații, pentru ca produsele lor să poată fi vândute mai ușor. Pentru că mulți dintre ei nu au dorit să se asocieze, recoltele lor riscă să fie compromisă.

Pomicultorii au recurs, în schimb, la alternative precum producerea de sucuri de fructe, gemuri sau dulcețuri, dar nici așa nu reușesc să se redreseze financiar.

Guvernul a decis să sprijine cu bani primăriile din țară, cu scopul de a compensa prețurile mari al achizițiilor de gaze naturale. În contextul crizei energetice, Ministerul Dezvoltării alocă peste 28 de milioane de lei către bugetele locale.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a aprobat repartizarea celei de-a treia tranșe a bugetului alocat pentru primării.

Pentru sezonul rece 2021-2022, ministrul Attila a alocat 28.493.547,58 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale.

„Continuăm să sprijinim cetățenii și autoritățile publice locale în plata facturilor pentru încălzire și așteptăm și următoarele cereri ale autorităților locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale”, a transmis ministrul Cseke Attila.

Compensație de 50% pentru furnizarea energiei termice

Actul normativ adoptat luni prevede posibilitatea ca autorităţile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022. Mai precis, se va acorda până o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ – pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG.

„În complementar faţă de sistemul de compensare care astăzi există prin legea 259/2021 şi care se desfăşoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenţionare, astfel încât pe lângă această subvenţionare care există astăzi – şi anume subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale, de 0,250 lei/kWh; deci acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ – pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG, există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensării”, a mai subliniat ministrul Cseke.

Ne puteți urmări și pe Google News