Mercenarii lui Erdogan își rup dinții în Nagorno-Karabah

Bilanțul victimelor în conflictul în care se bat separatiștii armeni și armata azeră continuă să crească, în a șasea zi în care se aude numai glasul armelor.

Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO) a informat, vineri, că cel puțin 28 de combatanți sirieni pro-turci și-au pierdut viața în acest conflict care a reinflamat vechi tensiuni între separatiștii armeni și forțele azere, susținute de Turcia, în Nagorno-Karabah.

Potrivit OSDO, oranizaţie neguvernamentală, cu sediul la Londra dar care dispune de o reţea vastă de informare în Siria, combatanții uciși făceau parte dintr-un contingent de 850 de luptători pe care Ankara i-a trimis săptămâna trecută în ajutorul forțelor azere, potrivit directorului observatorului, Rami Abdel Rahman.

Agenţia France Presse, citată de Agerpres, a putut să confirme vineri moartea a trei dintre ei prin intermediul familiilor lor, informate despre decesul acestora.

Fotografii a patru presupuşi combatanţi morţi în lupte au fost difuzate pe rețele de socializare de către utilizatori de internet din nordul Siriei.

De la reluarea ostilităților în Nagorno-Karabah, Armenia îl acuză pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că trimite „mercenari” sirieni în acest teatru de război, violent și extreme de disputant din Caucazul de Sud.

Ankara continua să dezmintă aceste acuzații.

Tot vineri, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a declarat „preocupat” de informațiile privind, prezenţa combatanţilor străini în Nagorno-Karabah.

Relația cu Putin, complicată dar pragmatică

Rusia, o putere regională care întreține relații cordiale cu cele două foste republici sovietice, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rolul Turciei, un concurent geopolitic, dar cu care are relații pragmatice.

Consilierul președinției azere, Hikmet Hajiyiev, a denunțat o „dezinformare” pentru că, „Azerbaidjanul nu are nevoie de luptători străini, deoarece avem forţe armate profesioniste şi destui rezervişti”.

Potrivit rapoartelor (foarte parțiale) comunicate de duminică, 190 de persoane au murit: 158 de soldați separatisti, 13 civili armeni și 19 civili azeri. La care se adaugă acum 28 de luptători sirieni pro-Ankara, potrivit OSDH.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii și-a exprimat îngrijorarea într-o declarație cu privire la soarta civililor, „prinși în focul încrucișat”, menționând că multe familii, „inclusiv bebeluși și copii mici, își petrec zile și nopți în „adăposturi în subsoluri neîncălzite”.

Ambele tabere au ignorat în mare parte numeroasele apeluri lansate de duminică de comunitatea internaţională la încetarea violenţelor.

Enclava Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate armeană, s-a separat de Azerbaidjan, declanşând un război sângeros la începutul anilor 1990, care s-a soldat cu 30.000 de morţi şi mii de refugiaţi.

În ciuda armistiţiului din 1994, ciocniri au avut loc cu regularitate de-a lungul liniei de demarcaţie ce separă cele două părţi beligerante, în special în 2016.