Kremlinul dă ghionturi Turciei să trudească pentru încetarea focului în Karabah! Erdogan joacă la două capete?

Kremlinul dă ghionturi Turciei să trudească pentru încetarea focului în Karabah! Erdogan joacă la două capete?

Rusia i-a solicitat, marți, Turciei să accelereze eforturile de soluționare a confruntărilor sângeroase din regiunea separatistă Nagorno-Karabakh. Ankara este o susținătoare convinsă a Azerbaidjanului în războiul izbucnit recent.

Apelul Moscovei survine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a solicitat, luni, Armeniei să pună capăt ocupației asupra regiunii Nagorno-Karabah și să părăsească zona, care este recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan.

„Apelăm la toate părțile, și în special la țări partenere ca Turcia, să facă tot ce le stă în putință pentru încetarea focului și revenirea la un acord de pace pentru acest conflict prin recurgerea la mijloace politice și diplomatice”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de Moscow Times. „Orice alegații despre anumite tipuri de sprijin și activitate militară cu siguranță pun foc pe paie. Suntem categoric împotriva acestui lucru”, a mai precizat Peskov.

Armenia a acuzat Turcia că își trimite mercenarii să ajute Azerbaidjanul, apropiatul său aliat. Între Turcia și Armenia relațiile sunt extrem de tensionate. Peskov a explicat, însă, că Rusia este „în contact constant” cu toate cele 3 țări. Rusia face parte din alianța militară a unor foste state sovietice care include Armenia și care are o bază militară pe teritoriul acesteia. Cu toate acestea, Rusia furnizează arme atât Erevanului, cât și la Baku.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța, Rusia și Statele Unite au mediat eforturile de pace sub forma Grupului de la Minsk, însă impulsul cel mai important în vederea semnării unui acord de pace a eșuat în 2010.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) organizează marţi după-amiază, la Viena, o reuniune pentru a lua în discuţie conflictul regional dintre Azerbaidjan şi Armenia. Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele. Conflictul a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea spori instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de petrol şi gaz către pieţele mondiale.