Mentolul le pune tinerilor ţigara în gură

Mentolul le pune tinerilor ţigara în gură

Iluzia că sunt mai sănătoase şi avantajul gustului vând bine ţigările mentolate, mai ales tinerilor. Americanii vor să le interzică.

Un tânăr, Cosmin, întreabă pe un forum "ce ţigări sunt mai bune pentru începători?". Primul dintre sfătuitori îi prezintă următoarea variantă: "Eu zic să încerci ceva mentolat, că e mai uşor".

Potrivit unui studiu efectuat de cercetători ai Universităţii Harvard, mentolul îi atrage pe tineri spre fumat. Punctul forte al ţigărilor mentolate este că ascund gustul neplăcut al fumului de ţigară. Însă medicii atrag atenţia că aceste ţigări nu sunt nicidecum "ceva mai uşoare".

Efecte înşelătoare

"Ţigările mentol sunt printre cele mai nocive", atrage atenţia doctorul Magda Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renunţarea la Fumat, din cadrul Institutului "Marius Nasta". Potrivit medicului, efectul răcoritor al mentolului dă consumatorilor senzaţia că aceste ţigări sunt mai uşoare, mai puţin toxice. "Tocmai din această cauză, fumătorii trag fumul mai adânc, iar toate chimicalele ajung în plămâni", explică specialista.

SUA: Aromele, interzise din 2009. Mentolul, luat acum la rost

În aceste zile, ţigările mentolate sunt în centrul unei dezbateri aprinse, cel puţin în Statele Unite. Unii dintre experţii Administraţiei de Hrană şi Alimente (FDA) au recomandat interzicerea ţigărilor mentolate, socotite responsabile pentru creşterea numărului de tineri fumători. Însă FDA a decis să nu treacă încă la această măsură drastică, invocând, în primul rând, riscul de a încuraja contrabanda cu tutun.

Peste 30% dintre fumătorii din Statele Unite ale Americii preferă ţigările mentolate, cei mai tentaţi de aceste produse fiind tinerii. Potrivit unui studiu recent, 80% dintre adolescenţii afro-americani şi jumătate dintre tinerii hispanici cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani consumă ţigări mentolate. Un alt studiu, ceva mai vechi (din 2006), arată că 44% dintre tinerii americani cu vârste între 12 şi 17 ani care încep să fumeze aleg tigările mentolate.

O decizie finală în această privinţă va fi luată de FDA săptămâna viitoare. De notat este că, în 2009, FDA a interzis vânzarea ţigărilor cu arome de fructe sau dulciuri, tot pentru a proteja tinerii de tentanţia fumatului.

Ţigările cu mentol în România

Revenind la România, piaţa ţigărilor mentolate nu este nici pe departe atât de bine reprezentată. 3% dintre fumătorii români preferă acest tip de ţigări. Însă popularitatea mentolului printre români a crescut odată cu introducerea, de către o marcă foarte populară, a unor ţigarete care permit trecerea de la normal la mentol. Printr-o simplă apăsare a filtrului, se sparge o biluţă, iar ţigara devine mentolată.

EVZ a dorit să testeze atracţia tinerilor români faţă de ţigările mentolate. Toţi spun că mentolul îţi dă senzaţia că ţigara pe care o fumezi e "mai uşoară", "mai slabă".

"După 5 minute, iar ai poftă"

"Eu fumez mult, un pachet pe zi. La ţigările astea normale, simt nevoia să fumez din nou la jumătate de oră de la ultima ţigară. La mentol, după cinci minute, iar ai poftă", spune Bogdan Vicol (32 de ani) care fuma ţigări din marca de care pomeneam mai sus. Când a spart biluţa şi a trecut la mentol, a remarcat că "pare mult mai slabă".

"Ai senzaţia că sunt mai slabe"

Fabian (16 ani) crede că ţigara cu mentol are "un gust bun", în timp ce Mirela (27) spune că preferă să fumeze ţigări normale, iar apoi să consume gumă mentolată. "Mie nu mi-a plăcut, deoarece cred că tutunul nu are legătură cu mentolul. Însă ai senzaţia că sunt mai slabe, că sunt de preferat celor normale", spune Ana (19 ani).

Ne puteți urmări și pe Google News