Evenimentul Zilei > Actualitate > Memoriile jurnalistului român arestat în Rusia
Memoriile jurnalistului român arestat în Rusia

Memoriile jurnalistului român arestat în Rusia

Jurnalistul clujean Walter Ghidibaca, care în 2006 a fost arestat pe aeroportul din Moscova, după ce le-a spus în glumă polițiștilor de frontieră care are asupra lui o bombă, și-a lansat azi cartea care cuprinde întreaga istorie a pățaniei prin care a trecut.

Ghidibaca a fost condamnat la opt luni de închisoare, pedeapsă pe care a ispășit-o în toate cele cinci penitenciare din Moscova, de la cel mai periculos, unde sunt închiși asasini feroce sau membri ai mafiei ruse, până la un altul cu regim deschis.
După trei ani, jurnalstul clujean a decis să scrie o carte, „Totul e bine când se termină prost”, în care descrie întreaga poveste. Pățania lui Ghidibaca dovedește clar că rușii nu au simțul umorului.
Deși acum spune că totul i se pare o farsă, Ghidibaca crede că totul i se datorează relațiilor dioplomatice reci, dintre România și Rusia.
„Este posibil ca relațiile reci dintre România și Rusia să fi contribuit la pedeapsa dură care am primit-o pentru o glumă. Cartea pe care am scris-o nu este un manifest antirusesc ci dimpotrivă este o carte despre o experiență dramatică prin care am trecut”, a spus Ghidibaca.
“Nu sunt spion”
Oficial, Walter Ghidibaca a fost condamnat pentru încălcarea articolului 207 din Codul Penal al Federației Ruse, și anume furnizarea de false informații teroriste.
„Eram înnebunit că situația îngrozitoare în care mă aflam a pornit de la un singur cuvânt. Un singur cuvânt. Când am pornit să traversez Siberia am luat în calcul toate accidentele posibile dar nu și faptul că voi ajunge în închisoare”, povestește Walter Ghidibaca.
Ziaristul mai spune că i s-a părut hilar faptul că la scurt timp după revenirea în România a auzit faptul că în timpul celor opt luni de închisoare ar fi fost „instruit de serviciile secrete ruse”.
„Nimic mai fals. Am stat la toate închisorile din Moscova. La ultima, un fel de Gherla, era un regim deschis pentru deținuți cu pedepse mici”, mai spune Ghidibaca.
Gaudeamus, târgul cu cărți ieftine
Cartea scrisă de jurnalistul clujean poate fi găsită la Târgul de Carte Gaudeamus și costă 20 de lei. A unsprezecea ediție a Târgului de Carte Gaudemus este văzută de editorii care expun mii de tiluri de carte drept un succes peste așteptări.
Miile de clujeni care iau cu asalt, în fiecare zi, uriașul cort din centrul orașului, care adăpostește târgul de carte, caută în general cărțile ieftine. Mai multe editori care expun la Gaudemus au venit cu oferte de criză: cinci lei cartea, indiferent de titlu.
Cărți la 5 lei
Eugen Papazu de la Editura Proeditura și Tipografie, spune că în doar două zile au epuizat 80% din stocul de carte destinată acestui târg.
„Avem o ofertă de cinci lei pentru carte, iar la acest târg am adus 35 de titluri. Cele mai vândute au fost romanele care au avut un preț special de doar cinci lei dar și cărțile cu tematică istorică. După două zile s-au epuizat 80% din cărțile aduse”, spune Papazu.

Un alt stand luat cu asalt pentru titlurile mai „rasate” editate pentru acest târg de carte este cel al editurii Eikon din Cluj. Editorul Vasile G. Dâncu spune că editura pe care o conduce a lansat special pentru acest moment o carte care cuprinde publicistica marelui critic literar, Adrian Marino.
„Am scos tipărit nouă cărți scrise de personalități importante ale lumii academice precum Adrian Marino, Bartolomeu Anania sau Andrei Marga. Toate titlurile au fost primite bine de public și iar vânzările sunt peste așteptări”, a spus editorul Vasile G. Dâncu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: