Evenimentul Zilei > Social > Memoria EVZ. Securitatea a fost, de la început, de partea Revoluției
Memoria EVZ. Securitatea a fost, de la început, de partea Revoluției

Memoria EVZ. Securitatea a fost, de la început, de partea Revoluției

Pe 22 martie 1994, „Bulina albastră” – Ediția de prânz a EVZ – publica, pe ultima sa pagină, un articol prin care se demonta mitul implicării negative a Securității în evenimentele din decembrie 1989, semnat de Marcela Feraru și Tiberiu Brăescu.

 Astfel, erau redate informații dintr-un Raport al nouînființatului SRI în care era scris, negru pe alb, că la Timișoara a fost o mișcare anti-comunistă în toată regula, că Securitatea a trecut de partea revoluționarilor și că două grupări, una condusă de generalul V.A. Stănculescu, și o alta, care îl avea ca șef pe controversatul general Nicolae Militaru, s-au bătut pentru controlul Armatei. „Evenimentul zilei” a publicat, în decembrie anul trecut, la împlinirea unui sfert de secol de atunci, ample pasaje din acel Raport al SRI, document real, dar niciodată asumat oficial.

INFO

Raportul SRI asupra evenimentelor din decembrie 1989 a fost întocmit pe timpul când director al Serviciului Român de Informații era Virgil Măgureanu, supranumit și „Șarpele cu ochelari”.

CV

Marcela Feraru și Tiberiu Brăescu au fost redactori ai secției „Politic” a „Evenimentului zilei”, în „Epoca Cristoiu”. Marcela a emigrat la Paris, de unde a continuat să trimită corespondențe pentru diverse publicații, iar Tiberiu Brăescu a ajuns șeful secției „Politic”, la fostul cotidian „Ziua”. Tiberiu a murit la sfârșitul anilor ’90.