Statul nu mai avea bani să le plătească salariile și marinarii, aflați la mila armatorilor privați, mulți dintre ei niște escroci, apelau la presă ca să se repatrieze. Un astfel de caz e relatat în numărul din 15 noiembrie 1996 al „Bulinei roșii”, ziar care a trimis chiar, în câteva rânduri, reporteri de-ai săi să documenteze situația marinarilor noștri părăsiți peste mări și țări. Astfel, echipajul cargoului Panciu, de 12.800 TDW, se afla abandonat la Karachi, Pakistan, neplătit de trei luni și jumătate și nevoit să mănânce din ce pescuiau. Marinarii rugau redacția să-i ajute publicându-le povestea.

INFO

După Revoluție, odată cu dezintegrarea companiei de navigație NAVROM, au fost sute de cazuri în care navigatorii noștri au fost abandonați în porturi străine, neplătiți și lăsați să moară de foame. EVZ s-a implicat masiv în sprijinirea lor.

CV

Mihnea-Petru Pârvu, autorul articolului, a fost reporter de călătorie pentru Evenimentul zilei, Adevărul și România liberă. A mai lucrat la Cotidianul și Gardianul. În prezent este reporter tot la Evenimentul zilei.

Te-ar putea interesa și: