Membrii MISA, martori împotriva lui Voican

Membrii MISA, martori împotriva lui Voican

Adeverinţa de necolaborare dată de CNSAS lui Gelu Voican Voiculescu este atacată în instanţă. Martori vor fi discipolii lui Gregorian Bivolaru.

Argumentele celor două contestaţii depuse la Curtea de Apel au fost preluate chiar din textul adeverinţei pe care Gelu Voican Voiculescu, fost viceprimministru, a primit-o din partea CNSAS.

Contestatarii invocă "notele informative cu privire la activitatea şi planurile de viitor ale diferitelor persoane care l-au primit în anturajul lor" pe Voiculescu, referindu-se în special la informaţiile despre Gregorian Bivolaru, date în 1983, când acesta a fost arestat în timpul unei şedinţe de yoga.

Potrivit documentelor de la CNSAS, Voiculescu ar fi bătut la uşa casei din Cotroceni în care se organiza sedinţa de yoga chiar în timpul unei descinderi a Miliţiei, finalizată cu arestarea celor 17 cursanţi şi a lui Bivolaru însuşi.

"Plan de măsuri pentru Securitate"

"Domnul Voican nimereşte «întâmplător» taman în mijlocul unei descinderi la casa unui doctor «pe care nu îl cunoscuse prea bine» şi le reproşează organelor de Securitate că nu au ales momentul potrivit pentru flagrant, considerând că au pătruns prea devreme în locuinţa respectivă şi nu au surprins persoanele adunate acolo în poziţii yoga", se arată în contestaţia depusă de Asociaţia Adevăr şi Dreptate şi Asociaţia Victimelor Mineriadelor.

În cea de-a doua contestaţie, depusă de revoluţionarul timişorean Marius Mioc se invocă "planul de măsuri pentru compromiterea lui Gregorian Bivolaru" făcut de Voiculescu Securităţii, constând în "trimiterea acestuia la muncă forţată".

De asemenea, Mioc îşi mai argumentează contestaţia prin votul Colegiului CNSAS în acest caz, care ar fi fost "viciat de interese politice".

EVZ a prezentat în exclusivitate în urmă cu o lună stenograma şedinţei CNSAS, în care şase din opt membri au votat în favoarea adeverinţei, printre care s-a aflat şi Cazimir Ionescu, reprezentant al PSD în Colegiu şi unul din camarazii lui Voiculescu din timpul Revoluţiei.

17 yoghini, martori potenţiali la Curtea de Apel Cea mai grea piesă a "acuzării" o vor reprezenta însă, susţin autorii contestaţiei, mai mulţi yoghini care au fost martorii şi victimele descinderii din 1983, în timpul şedinţei organizate de Bivolaru.

"Unul dintre participanţi şi-a pierdut doi dinţi în bătaia pe care a luat-o atunci. A fost arestat în timp ce Voican, îmbrăcat într-o geacă neagră din piele, le striga miliţienilor să-i fotografieze, să-i surprindă în poziţii de yoga", spune avocatul Mihai Rapcea, vicepreşedintele Asociaţiei "Adevăr şi Dreptate".

Rapcea l-a reprezentat o perioadă pe Gregorian Bivolaru, fiind şi acum cursant la Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), însă susţine că "guru" nu are legătură cu demersul în justiţie.

Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, spune că, în afară de Bivolaru, îi va aduce în instanţă pe toţi ceilalţi 17 yoghini care au fost arestaţi în 1983. "Unii sunt membri MISA acum, alţii nu", declară Ene.

"Am făcut-o pe nebunul"

"Nu mă sinchisesc prea mult pentru că ştiu ce este în dosar", spune Voiculescu despre demersul din instanţă, susţinând că atunci când a ajuns în casa unde se organizase descinderea, yoghinii erau deja arestaţi.

"Am făcut-o pe nebunul, pentru a părea că sunt cineva tare şi pentru a scăpa", este versiunea fostului viceprim-ministru.

"Voican, îmbrăcat într-o geacă neagră din piele le striga miliţienilor să-i fotografieze în poziţii de yoga.“, MIHAI RAPCEA, Avocat şi cursant

MISA CONTROVERSAT

Caz fără precedent

Miza contestaţiilor, arată autorii, este aceea ca Voiculescu să-şi piardă calitatea de revoluţionar şi beneficiile aferente. Acest lucru s-ar petrece automat dacă ar fi declarat colaborator al Securităţii. Legea CNSAS nu prevede ce se întâmplă dacă instanţa anulează adeverinţa.

Potrivit Legii contenciosului administrativ însă, există varianta anulării pe probleme de formă, caz în care CNSAS ar trebui să reia votul, şi varianta anulării pe fond, caz în care, practic, Voiculescu ar fi declarat implicit colaborator al Securităţii. Până acum a mai fost contestată doar adeverinţa primită de avocatul Sergiu Andon, însă cauza nu s-a judecat încă.

Ne puteți urmări și pe Google News