Meloni: „Nu se poate negocia cu Rusia, Navalnîi nu va fi uitat”

Meloni: „Nu se poate negocia cu Rusia, Navalnîi nu va fi uitat”Giorgia Meloni / Sursa foto: Facebook

Referitor la „propunerea înaintată de Franța cu privire la o eventuală intervenție directă”, „reiterez și în această Cameră că poziția noastră nu este în favoarea ipotezei unei escaladări periculoase care trebuie evitată cu orice preț”, a declarat premierul Giorgia Meloni în timpul comunicărilor sale către Senat înaintea Consiliului UE, vorbind despre Ucraina. Meloni a sperat la unitatea Parlamentului în ceea ce privește poziția guvernului.

Meloni, mesaj pentru Suedia și Finlanda

Viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor, Matteo Salvini, nu a fost prezent, motivul invocat oficial fiind participarea acestuia la o serie de întâlniri în biroul ministerului. „Italia salută intrarea Suediei și Finlandei în NATO și condamnă orice atitudine agresivă a Rusiei față de aceste țări prietene, precum și față de țările baltice. Reiterăm condamnarea alegerilor false din teritoriile ucrainene și moartea lui Nalvalnîi, al cărui nume, simbol al sacrificiului pentru libertate, nu va fi uitat”, a spus Meloni.

„Cum se poate sta la masa negocierilor cu cineva care nu a respectat niciodată acordurile?”, a spus Meloni, vorbind despre faptul că Rusia a încălcat mereu acordurile cu Ucraina. În ceea ce priveşte cooperarea cu Kievul a adăugat: „nu este un angajament de a furniza arme, ci un acord care se referă la o cooperare la 360 de grade, așa cum este firesc să se întâmple cu un stat care a început procesul de aderare la Uniunea Europeană”.

„Cooperarea pe termen lung în materie de securitate” pe care am oferit-o Kievulului „se referă mai mult la pace decât la conflict”, a precizat Meloni. „Și nu este, așa cum încearcă să spună unii astăzi, angajamentul de a furniza arme pentru următorii zece ani, ci un acord multidimensional, care urmează altor acorduri similare semnate de state europene și occidentale, care vizează o cooperare la 360 de grade, inclusiv în ceea ce priveşte reconstrucția, asistența umanitară și colaborarea politică și în materie de securitate. Așa cum este firesc pentru un stat care a început procesul de aderare la Uniunea Europeană".

Strategie pentru conflictul din Fâșia Gaza

În timpul comunicărilor sale către Senat în vederea Consiliului UE, prim-ministrul Giorgia Meloni a spus că va depune eforturi pentru a se asigura că faţă de conflictul dintre Israel și Hamas consiliul își exprimă o „poziție de autoritate” care vizează rezolvarea războiului. „Nu putem uita cine a declanșat acest conflict – a adăugat Meloni imediat după aceea – a fost Hamas”. Prim-ministrul a blamat apoi „reticența” de a admite adevărul, o atitudine care „ascunde un antisemitism rampant”.

„Nu putem rămâne insensibili în faţa victimelor civile” din Fâșia Gaza, a afirmat premierul, subliniind necesitatea unei reacții „proporționate” din partea Israelului după atacul Hamas. „Confirm sprijinul nostru pentru eforturile de mediere pentru o încetare prelungită a focului”, a conchis Meloni.

„Vom reitera opoziția noastră față de o acțiune militară la sol a Israelului în Rafah, care ar putea avea consecințe și mai catastrofale asupra civililor aglomerați în acea zonă”, a spus Meloni. De asemenea, reafirmăm necesitatea de a asigura livrarea în siguranță a ajutoarelor umanitare și sprijinul pentru inițiativa Amalthea pentru un canal maritim din Cipru către Gaza pentru livrarea ajutoarelor. Susţinând în continuare necesitatea deschiderii de noi rute terestre care să rămână prioritare”.

Obiectivul legat de apărare

„Preocuparea noastră se referă la ceea ce se întâmplă în Marea Roșie. Recunoștința mea sinceră se îndreaptă către Marină și echipajul navei Duilio care se află în apele cu fața spre Marea Roșie. Nava a trebuit să neutralizeze mai mult de un atac cu drone şi a făcut-o prompt și eficient. De aceea comanda operațiunii Aspides a fost încredințată Italiei”, a remarcat premierul. „Știm cu toții că amenințările și operațiunile rebelilor houthi fac parte dintr-un plan mai amplu care, din păcate, vede implicat în prima linie Iranul, în sprijinirea nu numai a rebelilor, ci și a grupărilor Hamas și Hezbollah, precum și în furnizarea de drone operațiunilor rusești din Ucraina”, a adăugat Meloni,

„Este necesar să aprofundăm” tema „resurselor necesare pentru a face un salt de calitate pe frontul european de apărare”. Giorgia Meloni a vorbit despre necesitatea „de a ne asigura finanțarea necesară” și și-a reiterat viziunea despre o „NATO compusă din două coloane americane și europene, cu greutate egală”. „Da – a adăugat ea la Cameră – libertatea are un cost, suveranitatea are un cost, nu crede pe cei care îți spun că totul este gratuit”.

Fără ipocrizie

„Cred că trebuie să încetăm să fim ipocriţi în problema apărării, deoarece acuzațiile de amestec american și criticile la adresa apărării politicii naționale merg împreună, dar nu sunt împreună, deoarece atunci când ceri cuiva să se gândească la securitatea ta, acel cineva va avea un cuvânt de spus. A cheltui pentru apărare înseamnă a cheltui pentru a avea autonomie și capacitate de decizie”, a spus premierul.

„A cheltui pentru apărare – a remarcat Meloni – înseamnă a investi în propria autonomie, în propria capacitate de a socoti și de a decide, în posibilitatea de a ne apăra în cel mai bun mod posibil interesele naționale, și este calea pe care o urmează orice națiune serioasă. În acelaşi timp este calea pe care ea trebuie să urmeze și Europa, dacă vrea să fie serioasă.

Imigrația ilegală

"Suntem mândri că paradigma cooperării cu statele mediteraneene devine paradigma de referință pentru Uniunea Europeană. Sper că nu există o opoziție ideologică și instrumentală față de acordul cu Egiptul, așa cum am experimentat cu Tunisia", a spus Meloni. „Consiliul va reprezenta şi o oportunitate de a face un bilanț al răspunsului la imigrația ilegală și la traficul de persoane”, a explicat Meloni, subliniind că Italia cere întotdeauna să se pună acest punct pe agenda summit-urilor pentru a „monitoriza progresul” făcut în această direcţie. În acest sens, Meloni a menționat misiunea sa recentă în Egipt: „a fost un summit foarte productiv care marchează un salt de calitate în relațiile cu un partener fundamental din Mediterană”.

La Consiliul European vom promova caracterul prioritar al dimensiunii externe pentru o soluție structurală la provocarea migrației, care rămâne aspectul absolut crucial”.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / .ansa.it