Meleşcanu, în faţa Comisiei de Apărare

Meleşcanu, în faţa Comisiei de Apărare

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a fost astăzi audiat de Comisia de apărare din Senat în legătură cu forţele militare trimise de România în afara ţării sau pe care urmează să le trimită în Afganistan, Kosovo şi Ciad.

Astfel că Meleşcanu, a declarat că România îşi va menţine prezenţa în Kosovo, fiind vorba despre o misiune umanitară, de asigurare a securităţii populaţiei civile şi prevenire a unor incidente de tip militar, în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU.

El a menţionat, după audiere că România participă, în zonă, cu un număr de 126 de persoane, în baza mandatului conferit prin Rezoluţia Consiliului de Securitate 1244, "adoptată şi cu acordul Serbiei".

Întrebat dacă România nu ar trebui să îşi retragă trupele din Kosovo după declararea independenţei acestui stat, Meleşcanu a răspuns: "Cum mi se va ordona, aşa vom face". El a menţionat că i se solicită o părere pe care, în calitate de ministru al Apărării, nu are dreptul să şi-o exprime.

Ne puteți urmări și pe Google News

"La ora actuală, după părerea mea, orice modificare a mandatului acestei forţe, orice participare suplimentară cu militari români în Kosovo va ridica probleme reale legate de statutul lor şi de baza juridică a prezenţei lor", a declarat Meleşcanu, precizând că face aceste aprecieri "ca un comentator independent".

Posibile trupe româneşti în Ciad

Totodată, ministrul Apărării a afirmat în faţa Comisiei pentru apărare din Senat, că România ar trebui să dovedească prin trimiterea de trupe în Ciad că este un factor de stabilitate şi că are posibilitatea concretă de a îndeplini o astfel de misiune.

El a subliniat importanţa participării României în Ciad, arătând că această operaţiune este prima de acest fel în cadrul UE după admiterea României în Uniune.

"Acest tip de misiune este total diferit de misiunile de tip Afganistan şi Irak", a spus Meleşcanu.

Meleşcanu a arătat că este vorba despre un tip de misiune specifică ONU, unde componenta militară are rol mai ales de a descuraja.

Întrebat de preşedintele Comisiei pentru apărare, social-democratul Cristian Diaconescu, în ce categorie de misiuni s-ar înscrie cea din Ciad, Teodor Meleşcanu a răspuns că este vorba despre "asistenţă umanitară", adăugând că acest mandat ar putea fi însă modificat în cadrul UE.

Ministrul Apărării a arătat că România a avut de optat între două variante: participarea cu o companie de militari români în cadrul unui batalion francez sau cu elicoptere de transport, optându-se pentru prima variantă, care s-a dovedit "mai fezabilă".

El a spus că în Ciad ar urma să participe un batalion de elită din Transilvania, cu "un corp de ofiţeri impecabil", care a descins şi în alte teatre de operaţiuni unde nu s-a pierdut nici un om.

Uniunea Europeană a aprobat oficial, în urmă cu aproape trei săptămâni, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei.

Membrii Comisiei de apărare din Senat urmează să îl audieze şi pe ministrul Internelor, Cristian David, în legătură cu forţe de poliţie trimise de România în afara ţării.

(15:20)