Proiect de lege care ar schimba radical datele agriculturii din Republica Moldova
- Nicolae Comănescu
- 2 iulie 2024, 12:49
Un proiect de lege întocmit de deputatul Alex Trubca ar putea reașeza datele agriculturii din Republica Moldova. Astfel, politicianul propune ca importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Basarabia să primească acceptul în baza licențelor pe tot parcursul anului 2024, după cum a anunțat reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari.
Care este nemulțumit din cauza întârzierii în adoptarea unui mecanism de licențiere pentru importurile agricole. Slusari a atras atenția că alte țări din Europa de Est au adoptat astfel de măsuri de o bună perioadă de timp. „Unde ați fost până acum?”, a întrebat, el, retoric.
Un proiect de lege care ar schimba situația în agricultura din Republica Moldova
Slusari a criticat administrația Ministerului Agriculturii pentru lipsa de acțiune în modificarea legislației naționale conform propunerilor anterioare. Pentru că asta ar fi putut evita situații de criză și incertitudine în sectorul agricol. „Este inacceptabil să permitem astfel de întârzieri și să nu existe responsabilitate pentru astfel de erori majore”, a mai adăugat Slusari.
Oficialii Ministerului Agriculturii nu au dat o replică la aceste acuzații. Dar, preocupările legate de eficiența administrației și de transparența deciziilor rămân de actualitate în fața unei inițiative legislative care ar putea redefine politica importurilor agricole în Moldova.
Proiectul de lege care a fost propus de deputatul Alex Trubca va fi dezbătut în Parlamentul de la Chișinău, acolo unde ar putea atrage posibile modificări înainte de a fi adoptat ca lege.
Ce pierderi au avut fermierii din Basarabia
Fermierii sunt de părere că importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori.
Conform calculelor, agricultorii au fost privați de peste 2 miliarde de lei, pe diferența de preț la cereale și oleaginoase. Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri transnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare, conform bani.md.