Meleşcanu, apartament la locul de muncă

Meleşcanu, apartament la locul de muncă

Potrivit unei decizii a Ministerului Apărării, vicepreşedintele PNL are dreptul la birou, sufragerie şi dormitor.

Teodor Meleşcanu, ministrul apărării, va avea la dispoziţie, pentru a-şi desfăşura activitatea, un birou de 75 de metri pătraţi, o sufragerie de 20 de metri pătraţi, un dormitor tot de 20 de metri pătraţi şi o baie de 10-12 metri pătraţi. Această decizie strategică a fost luată printr-un ordin semnat de secretarul de stat în MAp Corneliu Dobriţoiu, ordin care a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.

Prin acelaşi document sunt stabilite obiectele de inventar care urmează să doteze cabinetul ministrului, printre care un termometru, un ceas, o canapea tapisată cu piele, precum şi fotolii tapisate tot cu piele. În dormitor, denumit protocolar „cameră de odihnă“, se va afla un pat de doar o persoană sau o canapea extensibilă.

În ordin se face precizarea că fiecare covor trebuie să acopere circa 70% din suprafaţa parchetului. În schimb, mocheta va acoperi în totalitate suprafaţ a neparchetată. Dacă, potrivit ordinului MAp, ministrul are dreptul la peste 125 de metri pătraţi pentru a-şi desfăşura activitatea, arhitecţii, economiştii şi tehnicienii din unităţile acestui minister vor putea ocupa 4-6 mp/persoană. Reglementări privind pisoarul cu spălare intermitentă Ordinul stabileşte până la cele mai mici detalii aşa-numitul „inventar gospodăresc“ din cazărmile Armatei Române. Astfel, un pisoar cu spălare intermitentă va putea consuma 40 de litri de apă pe oră, iar cele cu spălare continuă vor avea dreptul la 190 de litri pe oră. Pentru un closet, specialiştii din Ministerul Apărării au calculat că ar fi nevoie de doar 40 de litri pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre anexele ordinului arată cum se calculează necesarul anual de materiale de curăţenie în spaţiile Ministerului Apărării. De exemplu, la 1.000 de metri pătraţi de cazarmă este nevoie, anual, de 65 de mături din paie, în timp ce pentru platourile din cazărmi se vor folosi, tot la fiecare 1.000 de metri pătraţi, 25 de mături din nuiele. La 10 chiuvete, MAp alocă un desfundător, iar la fiecare şase vase de WC se poate consuma, anual, o perie de paie. Acest ordin îl înlocuieşte pe cel din 1975, „Cz.21 - Norme tehnice de cazare“, care era secret întrucât reglementa sectorul apărării. Tapiţeria din piele, înlocuită la 15 ani Un alt ordin emis în aceste zile de Ministerul Apărării stabileşte cu multă acurateţe când şi cum se efectuează lucrările de întreţinere la clădirile acestei instituţii. Astfel, interiorul dormitoarelor trebuie zugrăvit de două ori pe an, în timp ce „spoielile exterioare“ se efectuează o dată la doi ani. Parchetul trebuie raşchetat o dată la şapte ani, iar sobele de teracotă se curăţă anual.

Potrivit ordinului, tapiţeria de la canapelele din lemn cu piele se înlocuieşte o dată la 15 ani. Într-o notă de subsol se precizează că, atunci când spaţiile ministerului sunt vizitate de delegaţii străine sau de oficialităţi ale statului, „certificarea şi evaluarea operaţională a structurilor se vor putea executa înainte de îndeplinirea termenelor de durată“. Şi acest ordin înlocuieşte o reglementare din 1979, care era clasificată. REACŢIA MINISTERULUI

„Nu este nimic neobişnuit“ Andreea Dumitru, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, susţine că documentul publicat în Monitorul Oficial „nu este nimic neobişnuit“. Oficialul ministerului consideră că e vorba doar despre „o simplă inventariere, reactualizată“, având în vedere restructurarea prin care trece ministerul în acest moment. Potrivit oficialului de la Apărare, toate ordinele de această natură sunt semnate de ministru, în speţă de Teodor Meleşcanu. (Andreea Pocotilă) LIPSURI ÎN AFGANISTAN Licitaţii fără prioritate În timp ce pentru asigurarea şi dotarea unui apartament ministerial documentaţia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, militarii români din Afganistan ar putea rămâne fără aruncătoare de grenade şi fără muniţia necesară puştilor cu lunetă. Potrivit săptămânalului „Academia Caţavencu“, cauza ar fi întârzierea cu care oficialii ministerului au tratat organizarea unei licitaţii. Trupele româneşti (561 de militari, sub comandă NATO) activează în prezent în sud, cea mai periculoasă zonă din Afganistan.