Melanomul este unul dintre cele mai agresive cancere

Melanomul este unul dintre cele mai agresive cancere

Statisticile arată că în Europa sunt diagnosticate cu un tip de cancer de piele 3,5 milioane de persoane. Anual, în Europa mor 22.000 de persoane din cauza cancerelor de piele. Și mai grav este că melanomul apare la vârste din ce în ce mai mici 15-19 ani, față de 35 de ani, cât era în anii `80.

Vestea bună pe care o dau specialiștii este că acest tip de cancer, depistat la timp, se poate vindeca! De aceea, în fiecare an, la nivel European, se desfășoară campania Euromelanoma. În 2016 sunt inlcuse 33 de țări europene, inclusiv în România. Campania Euromelanoma promovează şi  asigură un schimb de informaţii privind prevenirea cancerului de piele, diagnosticarea și tratamentul precoce al acestuia.

  În parteneriat cu Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie, Societatea Română de Dermatologie va derula, și în perioada verii 2016, o amplă campanie de informare, în care vor fi angrenaţi medici dermatologi din întreaga ţară, care vor oferi consultaţii gratuite, cu ocazia celei  de-a XI-a ediţie Naţională a EuroMelanoma Day.

În România Campania va fi dedicată exclusiv consultaţiilor gratuite, pentru elevii din liceele din oraşele: București-Ilfov, Constanţa, Craiova, Cluj Napoca, Iaşi, Oradea, Sibiu Timişoara, Târgu Mureş şi  turiștilor aflaţi pe litoralul românesc în staţiunile: Eforie Nord, Neptun și Jupiter și va avea două etape: prima etapa se adresează adolescenţilor și se va desfăşura între 10 mai - 13 iunie; a doua etapă se desfăşoară în lunile iulie și august, pe litoralul Mării Negre.

Ucide rapid

Profesorul dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, a spus, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cât de agresiv este melanomul.

„Melanomul este cea mai gravă tumoră cutanată. Este una dintre cele mai grave tumori maligne ale întregului organism. Are gradul poate cel mai mare de metastazare și, ca atare, în momentul în care pacientul ajunge să aibe metastaze nu mai are mai mult de 6-9 luni de trăit, tocmai pentru că este o tumoră extraordinar de agresivă. Pe lângă această agresivitate, ea este și foarte greu de tratat. Este o tumoră ale cărei celule maligne se apără extraordinar de bine împotriva tratamentelor.”

De aceea, „Este un motiv esențial pentru a ne preocupa și de a preveni. Pentru că, în ultimă instanță, cea mai bună chestiune în melanom este să previi să faci melanom. Foarte mulți pacienți spun că nu au avut simptome – nu m-a durut , nu m-a deranjat. Melanomul nu doare niciodată. Nici măcar o mâncărime. Dacă deja apare o mâncărime este un semn că deja s-a ajuns departe.”

Cum arată o aluniță care poate fi, de fapt, un melanom

Ce trebuie să facem?

 

Trebuie urmărite toate alunițele, orice modificare, orice decolorare sau colorare este un semn.   

Cum prevenim? Simplu, ne spune dr. Alin Nicolescu, secretarul SRD. „Ar trebui să mergem cel puțin de două ori pe an la control la dermatolog: o dată la începutul perioadei cu soare, o dată la finalul sezonului. Apoi, atunci când mergem la plajă trebuie să ne protejăm cu creme cu SPF foarte ridicat, chiar 50. Și nu numai atunci când mergem la plajă ar trebui să ne protejăm, ci și atunci când mergem la plimbare prin oraș sau atunci când lucrăm în aer liber. Aceste persoane sunt foarte expuse.”

Mulți oameni conștientizează că a nu-ți proteja pielea de acțiunile nedorite ale soarelui poate produce probleme, dar nu la fel de mulți se protejează. Tocmai de aceea sunt necesare aceste campanii de conștientizare pe care le face SRD în fiecare an. „Și, cu riscul de a plictisi, pentru că spunem mereu – să vă protejați, să mergeți la dermatolog- vom repeta lucrurile acestea până când vor înțelege din ce în ce mai mulți oameni cât de necesare sunt prevenția și protecția de razele soarelui pentru salvarea vieții lor. ”

Important de reținut pentru elevi și pentru autorități: orice liceu care dorește să primească echipele SRD pentru a le explica elevilor improtanța prevenirii melanomului și a altor cancere de piele se poate adresa SRD. Nu costă nimic. „Ne interesează foarte mult să informăm adoelscenții. Ei sunt mai romantici, cred că nu le trebuie cremă de protecție atunci când merg la mare”, spune dr. Alin Nicolescu, iar prof. Călin Giurcăneanu atrage atenția că a scăzut dramatic vârsta la care apare acum melanomul: 15- 19 ani, față de anii `80, când se înregistrau cazuri după vârsta de 35 de ani.

Campania

Euromelanoma 2016 este un proiect susținut de o echipă de medici dermatologi din Europa, care își oferă cu generozitate cunoștințele și timpul lor pentru a servi această cauză. Euromelanoma este o campanie oficială de prevenirea cancerului de piele a EADO (European Association of Dermato Oncology). Campania are trei faze: Învață (Care sunt riscurile), Verifică (Control de specialitate) și Previne (în funcție de tipul de piele, se aplică măsurile de prevenție).

Se vizează trei segmente de public cheie: publicul larg, comunitatea științifică și factorii de decizie europeni și politici la nivel național. Pentru public, prin intermediul site-ului Euromelanoma (care a fost vizitat de peste un milion de oameni), precum și prin intermediul unei campanii anuale de sensibilizare a publicului, EADO promovează informații despre cancerul de piele, precum prevenirea, detectarea precoce și  tratament.

Această campanie se deschide anual cu „Ziua de screening Euromelanoma” prin consultații gratuite. Până în prezent, peste 450.000 de persoane au beneficiat de examinări de piele gratuite, la nivel european.

Pentru dermatologi și în sens mai larg, pentru toate domeniile medicale, se pun la dispoziție, în mod regulat, în publicațiile de specialitate cu cele mai noi descoperiri și informații din domeniul cancerului de piele.

Un  studiu european realizat pe un  eșantion de  peste 13.500 persoane arată că în ciuda faptului că 91% dintre persoane recunosc că expunerea la soare creează probleme de sănătate, 40% dintre aceștia se protejează de soare doar în timpul vacanțelor.

Acţiunile anterioare EuroMelanomaDay în România au demonstrat un real interes din partea publicului larg faţă de prevenţia şi tratarea afecţiunilor dermatologice. Până în prezent au beneficiat de controale gratuite peste 10.000 de parsoane.

În România, în cadrul Campaniei Euromelanoma Day 2015 au fost consultate 2805 pesoane. Dintre acestea, 14 au fost depistate cu melanoma, 19 cu carcinoma bazocelular, una cu carcinom spinocelular. 371 de persoane au prezentat nevi (alunițe) atipici și așa mai departe.