Medicul Octavian Jurma despre noua tulpină Covid-19: „Cu siguranță a ajuns și în România”

(201121) -- LISBON, Nov. 21, 2020 (Xinhua) -- Health workers wearing protective equipment attend COVID-19 patients at the Intensive Care Unit of Santa Maria Hospital in Lisbon, Portugal, on Nov. 20, 2020. Portuguese President Marcelo Rebelo de Sousa announced on Friday the renewal of the "state of emergency" in the country until Dec. 8 to contain the COVID-19 pandemic. The renewal of the state of emergency for another 15 days was approved by the Portuguese Parliament on Friday, requiring compulsory confinement or active surveillance of people infected, as well as the total or partial closure of establishments, services and companies. (Photo by Pedro Fiuza/Xinhua) spital, bolnavi, ATI

Această versiune, din nefericire, este mai infecțioasă și se răspândește mai repede, este de părere cercetătorul din Timișoara.

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, a precizat că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie a ajuns și în România: „Dacă noua tulpină e detectată în Australia care este atât de departe și unde se testează anticipativ, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România”. Cât privește vaccinul anti-Covid, medicul spune că serul rămâne cea mai sigură opțiune împotriva Covid-19”, a declarat Jurma pentru Gândul.

Am putea avea un al treilea val

Specialistul timișorean spune că noua mutație se răspândește mai repede, iar alături de relaxarea măsurilor, valul trei ar putea veni cu cifre mai mari.

„Este o mutație care are loc pe proteina Spike și îi permite virusului să se lege de acești receptori specifici care îl internalizează și îi permite să fie integrat în ADN-ul celular și să fie multiplicat de către celulă. Spre exemplu, este mai rezistent la antibiotice. Această versiune, din nefericire, este mai infecțioasă și se răspândește mai repede. Pe curba din România rezultatul îl vom vedea cumulat cu măsurile de relaxare pe care le-am luat în această perioadă, cât și cumulat cu venirea românilor acasă de sărbători. Cu toate acestea laolaltă, am putea avea un val trei, exact așa cum ne temeam, mai mare decât valul doi, cu cifre mai mari”, afirmă Octavian Jurma.

Noua tulpină, cu 70% mai contagioasă

„Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infectioasă, dar si cu o creștere de 50% a vitezei de infectare. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează. Această accelerație face ca viteza să crească, iar viteza o măsurăm prin numărul de cazuri. Ne-am pierdut bunul obicei din primul val să reacționăm anticipativ. Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav. Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, explică medicul timișorean.

Noua mutație a coronavirusului nu afectează însă efectul vaccinului anti Covid-19, spune epidemiologul Jurma.

„Este improbabil ca această mutație să scadă foarte mult eficiența vaccinului. Vaccinul rămâne prima noastră opțiune împotriva Covid-19. Trebuie să comparăm riscurile vaccinării cu riscurile legate de infecție, iar infecția are riscuri incomparabil mai mari pentru oricare dintre noi. Chiar dacă vom face o formă ușoară a bolii, riscurile sunt mult mai mari decât dacă ne-am vaccina”, explică cercetătorul.