Medicul nutriționist Oana Pârliteanu, despre una dintre rețetele-minune care au împânzit internetul: Atenție! Dieta ketogenică distruge organismul!

Medicul nutriționist Oana Pârliteanu, despre una dintre rețetele-minune care au împânzit internetul: Atenție! Dieta ketogenică distruge organismul!

Internetul este plin de rețete-minune pentru slăbit care ne dau voie să mâncăm orice și oricând, promițându-ne, la schimb, siluete perfecte și vieți sănătoase. Cu toate acestea, puțini realizează pericolul unei prescripții neverifi cate de doctori. Dieta ketogenică este una dintre „minunile” care circulă în spațiul virtual, la care apelează tot mai mulți inconștienți care se lasă păcăliţi de rezultatele spectaculoase făgăduite. Medicul nutriționist Oana Pârliteanu trage un semnal de alarmă și spune că, de fapt, printr-o astfel de alegere nu face altceva decât să slăbim pe termen scurt și să ne îmbolnăvim și mai mult pe viitor

Dieta ketogenică pare, pentru cei cu probleme de greutate, raiul pe pământ: este foarte bogată în grăsimi, dar, în acelaşi timp, te ajută să slăbești foare repede. Cu toate acestea, ea este folosită în medicină pentru a trata crizele dificile de epilepsie la copii. Asta pentru că origanismul este obligat să ardă, în primul rând, grăsimile, folosind mai puțini carbohidrați. Se creează, practic, un fel de combustibil pentru creier, iar ficatul va transforma grăsimea în acizi grași și corpi cetonici, lucru care îl duce pe pacient în starea de cetoză.

Specialistă în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, dr. Oana Pârliteanu nu recomandă dieta ketogenică: „De ce am crede noi că putem păcăli natura pe termen lung? Întotdeauna, într-o păcăleală, cineva va avea de suferit”.

De ce i-ai da organismului tău ceva care să-i provoace usturime?

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul ne explică de ce trebuie să ne ferim de rețetele neverificate: „S-a dovedit că, pe termen lung, copiii care au urmat această dietă au prezentat un grad de retard de creștere (fizic), dar și intelectual”. Cât priveşte corpii cetonici rezultaţi în urma dietei, dr. Oana Pârliteanu are un răspuns tranșant: „Acești corpi cetonici, de care se vorbește atât de mult, sunt recunoscuți de organism ca fiind toxici. Și acetona este un corp cetonic. Când pui acetonă pe o rană ușoară ustură, nu-i așa? De ce i-ai da organismului tău ceva care să-i provoace usturime? Ei dau gradul de gravitate al dezechilibrului…”.

Slăbeşti, dar treci pe dializă

Lucrurile sunt cu atât mai grave, cu cât într-o dietă ketogenică se scad inadmisibil de mult glucidele şi se compensează cu lipide şi proteine. Ori, prin excesul de proteine se distrug rinichii. „Aşadar, slăbim, dar... trecem la dializă. O fi de bine?”, spune medicul.

Pe de altă parte, există tot mai mulți pacienți diabetici care folosesc această așa-zisă rețetă-minune și care renunță la insulină. Dr. Oana Pârliteanu face lumină și în acest caz: „Într- adevăr, cu dieta keto poți să slăbești rapid, un obez ar putea s-o folosească așa, pentru moral. Dar sigur nu pe termen lung. Scapi de doi factori de risc cardio- vascular, ca diabetul și obezitatea, dar câștigi alții: plăcile de aterom și boală renală”.

Dr. Oana Pârliteanu

Iar situația se poate agrava, pentru că pacientul diabetic are, deja, un risc cardiovascular de cinci ori mai crescut. „De ce ți-ai crește acest risc prin alimentație?”, se întreabă, retoric, dr. Oana Pârliteanu.

Părinţi disperaţi care fac experimente

Este, cumva, de înţeles de ce mulţi români apelează la astfel de soluţii. „E vorba de părinţii disperaţi care nu acceptă boala copilului şi fac experimente, luându-se unul după altul”.

Şi totuşi, și aici răspunsul este clar: „Niciodată nu trebuie să facem «orice». Pentru că, dacă luăm cu o mână și punem cu două nu am făcut nimic. E ca la fumat, când renunți la nicotină dar te apuci de dulciuri. Este, în primul rând, un efort emoţional. Îi luăm creierului sursa de plăcere. În concluzie, putem ţine o cură de slăbire corectă, pentru a echilibra diabetul printr-un regim corect... există soluţii”.

Exemple de mese și rețete în dieta ketogenică

● carne/pește la cuptor cu sos de smântână şi brocoli;

● muşchi de porc cu ciuperci la grătar;

● muşchi de vită la grătar, cu sos de unt și fasole verde;

● ficăței de pui la cuptor cu sos de smântână și roșii, cu salată verde;

● omletă cu cașcaval, ochiuri cu spanac şi unt;

● salată de crudităţi cu ulei vegetal, seminţe de in şi brânză slabă;

● brânză slabă/iaurt și alune sau migdale;

● brânză fermentată cu roșii și ulei

● ton/somon/sardine (pot fi conserve) cu ulei cu salată verde sau avocado+lămâie.