Medicul Gabriel Diaconu, apel la adresa jurnaliștilor: „Nu mai e timp. Veți continua, știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?”

Medicul Gabriel Diaconu, apel la adresa jurnaliștilor: „Nu mai e timp. Veți continua, știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?”sursă: arhivă EvZ

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, aflat în izolare, lansează un apel către trusturile de presă din România prin intermediul unei postări redactate pe pagina sa de Facebook, joi, 7 octombrie, în care reamintește jurnaliștilor că va veni un timp când vor răspunde propriei conștiințe. Specialistul în Psihiatrie vorbește despre consecințele dezinformării și puterea pe care o deține presa într-o perioadă de criză când sute de oameni mor zilnic din cauza bolii.

„Nu avem voie să îi lăsăm pe oameni pradă ororii dezinformării. Vine o zi când fiecare răspunde propriei conștiințe. Către ea fac apel. Spuneți-le oamenilor să nu își ignore simptomele. Spuneți-le să nu le trateze după ureche, căci poate să fie în dauna lor. Și, pe cât posibil, țineți comunitățile laolaltă”, a notat medicul psihiatru Gabriel Diaconu în apelul lansat la adresa presei din România, în contextul valului patru al pandemiei de COVID-19 care a copleșit spitalele din România.

Pacienții infectați cu coronavirus au ajuns să stea pe sub scară sau pe holuri în unitățile spitalicești, imagine ce ar putea fi atribuită unui roman de Aleksandr Soljenițîn, nu României anului 2021, trecută prin trei valuri de pandemie în ultimul an și jumătate. „E momentul ca cea de-a patra putere în Stat, recte presa, prin spiritul și prin corpul ei de profesioniști, să facă o alegere: dacă vor fi, și face, o presă românească, pentru români, sau dacă vor persevera în jocurile obișnuite de oglinzi și umbre”, a transmis Gabriel Diaconu.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: „Veți continua să promovați aceleași idei, știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?”

„În privința COVID, lucrurile ating punctul de maximă intensitate curând. Oamenii nu mai gândesc clar. Taberele s-au format. Din păcate una dintre tabere are mortalitate mult mai mare. Veți continua să promovați aceleași idei, pe același ton, cu aceeași vehemență, știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?

E foarte delicat să vorbești presei, de fapt. Pentru că e consfințită de dreptul la liberă opinie, unul pe care îl văd fundamental. Pe de altă parte, în chestiuni de viață și de moarte, nu suntem decât una: oameni. Oameni care caută să se descurce prin labirintul întunecat al neputinței de a face mai mult.

Sunt mulți captivi deja audienței care cere, zi după zi, dovezi fumegânde despre propriile credințe: că e totul o mașinațiune, că trăim o butaforie, că e o scenografie pusă la cale de oameni dornici de îmbogățire. Ce au toate acestea de a face cu omul simplu, și bolile lui?

Politica sanitară nu e politică de partid. Dovezile medicale nu se judecă la fel ca bâlciurile politice.

Drept urmare luați în considerare voi, jurnaliști, indiferent de afiliere sau angajator, că sunt câteva urechi care chiar vă ascultă, chiar vă urmăresc, chiar vă cred. Prin busola voastră morală, de indică ceva, or ba, poate pe unii îi veți lumina sau unora le veți grăbi ultima lumânare.

Vine o zi când trusturile de presă se vor întrece din nou pe rating, pe senzațional, pe inedit sau pe „șoc și groază”. Dar acum nu e timpul acela, pentru că nu mai e timp.

Totul poate să pice, și se vede că totul pică împrejur. Guvern, strategii, autoritate. Rând pe rând lașitatea și instinctul de conservare despart aleșii de alegători, lăsați de izbeliște sorții.

Nu avem voie să îi lăsăm pe oameni pradă ororii dezinformării. Vine o zi când fiecare răspunde propriei conștiințe.

Către ea fac apel. Spuneți-le oamenilor să nu își ignore simptomele. Spuneți-le să nu le trateze după ureche, căci poate să fie în dauna lor.

Și, pe cât posibil, țineți comunitățile laolaltă. Dezbinați, înfuriați, înrăiți, cu atât mai mult vor face oamenii greșeli.

Poate că într-o zi presa va fi groaznică, dar va ajuta la stăpânirea flamei epidemiei.

Sau poate că într-o zi va fi splendidă, dar cu prețul a sute, dacă nu mii, de morți.

N-ar trebui să fie o alegere grea”, a scris medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Mirel Curea: „Asta este datoria mea de om cu credință în Dumnezeu”

Prim redactorul șef adjunct Evenimentul Zilei, Mirel Curea, a reacționat la apelul lansat de specialist, subliniind că nu se va lăsa împiedicat de injuriile și blasfemiile care i-au fost adresate în contextul în care și-a respectat datoria „de om cu credință în Dumnezeu” și „de jurnalist”. Cu toate acestea, „tâmpitul nu poate fi deșteptat, iar cel deștept nu are nevoie să fie deșteptat”, mai este de părere prim redactorul șef adjunct Evenimentul Zilei.

„Doctore Gabriel Diaconu, asta fac de un an și jumătate. În afară de a fi înjurat, blestemat cu tot cu familie, amenințat cu moartea și acuzat că iau bani de la guvern și de la farma, nu cred că am reușit mare lucru. Păstrez un mesaj de la un anti-vaccinist scelerat, om cu carte, artist plastic cunoscut, printre multe altele pe care le voi publica atunci când se va fi terminat nenorocirea, așa cum tu nu ai citit în viața ta. Chiar astăzi, un medic, coleg de-al tău, m-a înjurat public de mamă.

Sigur, voi continua, pentru că asta cred eu că este datoria mea de om cu credință în Dumnezeu, în primul rând, și de jurnalist, dar nu cred că tâmpitul poate fi deșteptat, iar cel deștept nu are nevoie să fie deșteptat”, a notat jurnalistul Mirea Curea în secțiunea de comentarii de la postarea medicului Gabriel Diaconu.