Medicul Alexandru Ciocâlteu, în faţa Curţii de Apel Bucureşti pentru contestarea măsurii preventive

Curtea de Apel Bucureşti judecă mâine atât contestaţia medicului Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență “Sf. Ioan” din București, cât şi cea a procurorilor DNA împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti care a instituit arestul la domiciliu pe numele acestuia.

Tribunalul București a respins vinerea trecută cererea DNA de arestare preventivă a lui Alexandru Ciocâlteu urmând ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat de luare de mită. În arest la domiciliu va sta și Petruța Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic al aceluiași spital.

Cei doi au fost reținuți joi de procurorii DNA, sub acuzația că au primit diverse sume de bani de la reprezentantul unei firme în schimbul încheierii și derulării unui contract cu Spitalul “Sf. Ioan”. În cursul anului 2008, Petruța Lazăr, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca, după încheierea unui contract între spital și firma reprezentată de respectiva persoană, aceasta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea contractului. “Începând cu luna ianuarie 2009 până în august 2010, inculpata Lazăr Petruța a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 20.000 lei lunar, în total 480.000 lei, pentru a facilita încheierea și derularea contractului”, au reţinut procurorii.

Petruţa Lazăr a fost succedată în funcţie de medical Alexandru Ciocâlteu, preluând şi mita lunară pentru derularea contractului acesta cerând, însă, dublu. “La rândul său, i-a pretins aceleiași persoane și a primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menționat, inclusiv semnarea de acte adiționale și efectuarea plăților, în total 2.880.000 lei. Banii au fost primiți de către Ciocâlteu Alexandru din februarie 2011 (scăzând cele 6 luni în care banii au fost primiți de inculpata Lazăr Petruța) până în noiembrie 2013 inclusiv. Inculpatul Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat persoanei că o parte din suma de bani o va remite lui Lazăr Petruța, aceasta ocupând în acel moment funcția de director economic”, precizează anchetatorii.

 

Ziua parașutiștilor militari

Pe 10 iunie 1941 a fost înființată, pe lângă Centrul de Instrucție al Aeronauticii, Școala de Parașutiști, ulterior denumită Compania de parașutiști. Aceasta a fost dislocată la Popești-Leordeni, în cadrul Flotilei I Aerostație, primul comandant fiind numit locotenentul Gheorghe Iordăchescu.

 

Regele Mihai I şi Regina Ana sărbătoresc 68 de ani de căsnicie

Regele Mihai I și Regina Ana sărbătoresc  68 de ani de la nunta lor, care a avut loc în anul 1948, în Grecia, la palatul regal din Atena. ,,Eram în mașină și el a ales momentul de a-mi cere mâna într-un mod original. Eram la volan, așa că ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia fără să ne privim în față, doar drumul șerpuitor din fața noastră… Toată viața noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul  și am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură ființă, drumul șerpuitor din fața noastră.“, povestește Regina Ana în ,,Nunta de Diamant“ (Editura Rao, 2008).