Medicii ucraineni au reușit să elimine o grenadă din pieptul unui soldat fără să explodeze

Medicii ucraineni au reușit să elimine o grenadă din pieptul unui soldat fără să explodeze Sursa foto: Naumov | Dreamstime.com

Medicii militari ucraineni au efectuat recent o procedură rară și periculoasă: scoaterea unei grenade din pieptul unui pacient.

Potrivit unei postări pe Facebook a viceministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, „Nu orice rană din zona inimii este mortală! Medicii militari au efectuat o operație de îndepărtare a unei grenade din corpul militarului.”

Îndepărtarea grenadei

În cele din urmă, operațiunea a fost un succes, soldatul fiind în recuperare. Maliar a postat o imagine a grenadei din pieptul soldatului, precum și o fotografie cu medicul chirurg, Andrii Verba, ținând în mână grenada după operație. Verba a fost descris drept „unul dintre cei mai experimentați chirurgi” din forțele armate ale Ucrainei.

Verba a fost asistat în operație de o echipă de ingineri militari și a efectuat operația fără utilizarea electrocoagulării, un proces prin care un curent electric controlează sângerarea în timpul intervenției chirurgicale prin arderea marginilor vaselor de sânge. În acest caz, electrocoagularea ar fi putut detona muniția „oricând”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grenada a fost îndepărtată. Nu a explodat, dar a rămas explozivă”, a scris consilierul ministerial al Afacerilor Interne, Anton Gerașcenko. „Nu au existat niciodată astfel de operații în practica medicilor noștri.”

Realizările medicilor 

Deși această operație poate fi prima de acest gen pentru medicii ucraineni, există mai multe cazuri de proceduri similare în istorie. În special, un studiu din 1999 care a analizat datele militare americane, a constatat că 36 de cazuri de muniție neexplodată au fost îndepărtate după cel de-al Doilea Război Mondial. Dintre aceste operațiuni, 32 au avut succes. Ceilalți patru pacienți au murit din cauza rănilor. 

Apoi, în 2006, medicii militari americani au scos o grenadă din abdomenul unui soldat, iar în 2014, medicii au scos muniția din capul unei femei însărcinate de 23 de ani din Afganistan. În ultimul caz, muniția s-a dovedit a nu fi explozivă, dar potențialul era suficient de mare pentru a renunța la utilizarea electrocoagulării, potrivit Allthatsinteresting.