Medicii slovaci vor avea un salariu brut de 1.769 de euro până în 2013
- Simona Mătieș
- 3 decembrie 2011, 18:20
Medicii slovaci, care au demisionat masiv pentru a protesta faţă de salariile mici şi de condiţiile dificile de muncă, vor pune capăt mişcării lor după un acord cu guvernul survenit azi-noapte, relatează agenţiile internaţionale de presă.
UPDATE: Acordul garantează o creştere graduală a salariilor brute primite de doctori, în trei etape, până vor ajunge la 1.769 de euro în 2013. Această creştere înseamnă cu 500 de euro mai puţin decât ceruseră sindicatele, relatează Reuters.
Salariile unor doctori ajung acum la 1.500 de euro, potrivit unor date ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Sindicaliştii au subliniat însă că aceste cifre cuprind orele suplimentare şi alte activităţi peste normă.
În orice caz, salariul mediu lunar în sectorul medical este la jumătate din acea sumă, precizează sursa citată. "Vom continua să urmărim cu atenţie următorii paşi ai acestui guvern, ca şi al celui care va veni la putere", a spus liderul sindical Marian Kollar.
"Am încheiat un acord după negocieri lungi şi dificile", a declarat premierul în exerciţiu, Iveta Radicova. "Sunt convinsă că doctorii vor reveni acum la pacienţii lor", a spus premierul. Liderul sindicatului medicilor slovaci, Marian Kollar, a confirmat că protestul se va încheia, dar nu a precizat când îşi vor relua lucrul cei aproximativ 1.200 de medici demisionari şi ceilalţi aflaţi în grevă. Stare de urgenţă
Mişcarea de protest a medicilor a constrâns guvernul să declare stare de urgenţă în 13 districte din ţară, unde spitalele nu mai asigură decât îngrijiri în regim de urgenţă.
Cehia a trimis în Slovacia aproximativ 30 de medici militari, în timp ce Polonia şi Austria sunt pregătite să primească pacienţi slovaci. Medicii au cerut ca salariul lor să fie de aproximativ 1,5-3 ori ori mai mare decât salariul mediu în Slovacia, respectiv între 1.140 şi 2.280 euro. În prezent, salariul mediu al unui tânăr medic în Slovacia este cuprins între 550 şi 600 de euro şi cel al unui medic specialist între 1.000 şi 1.200 de euro. Alegeri anticipate Acordul între medici şi guvern prevede amendamente la Codul muncii, pentru reducerea săptămânii de lucru la maximum 48 de ore, ca şi renunţarea la privatizarea spitalelor publice. Guvernul slovac a căzut, în octombrie, în urma unei moţiuni de cenzură şi sunt prevăzute alegeri anticipate în luna martie.
Slovacia, membră a zonei euro din 2009, a luat măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului public sub 3% din PIB în 2013, faţă de 4,9% în acest an, pentru a respecta obligaţiile ce revin statelor membre.