Editura Evenimentul si Capital

MEDICII SE REVOLTĂ: 27 de ani de sclavie sunt de ajuns. Creșterea veniturilor în Sănătate, o minciună

Dr. Marian Stamate, surprins în timpul unei intervenții chirurgicale
Autor: | | 4 Comentarii | 8453 Vizualizari

„Gărzile efectuate de medici în cadrul normei legale de muncă și al programului normal de lucru de la funcția de bază în limita a 48 de ore pe săptămană, care reprezintă durată maximă legală a timpului de muncă, inclusiv orele suplimentare, reprezintă gărzi obligatorii”. Acest articol din noua lege a salarizării a pus pe jar lumea medicală românească. S-au anunțat deja greve! Prin intermediul Mihaelei Andreescu, șef secție Hematologie la Spitalul Colentina din București, Evenimentul zilei a aflat care sunt nemulțumirile cadrelor medicale legate de această nouă lege a salarizării (nr. 153/2017). Ele au fost concretizate în scris, în cadrul unei analize excepționale pe care o redăm mai jos, de Dr. Marian Stamate, vicepreședintele Sindicatului Medicilor Promedica

„Aparent, actuala putere politică părea că a preluat temerea și temele fostei guvernări PSD Ponta, dar și pe ale celei tehnocrate Cioloș, privitoare la dezastrul sistemului sanitar românesc, dar mai ales pe cele referitoare la situația gravă a exodului medicilor. Am spus aparent și am spus părea, pentru că finalul a fost emiterea unei legi bazate pe un program de guvernare care conținea sume alocate nu pe baza unor analize, evaluări sau comparații pragmatice și realiste, ci plecând amatoricește de la impresii și pretinse calcule niciodată dezvăluite. Într-o țară în care cheltuieli publice fanteziste și inutile sunt făcute zilnic cu generozitate inconștientă, medicii sunt forțați să muncească în condiții salariale jalnice și în condiții de muncă de secol XIX. Augmentând și argumentând exodul. Sub privirea indiferentă a poporului român”, consideră Dr. Marian Stamate.

FOTO: Dr. Mihaela Andreescu

27 de ani de sclavie

„Chiar și în condițiile unei totale lipse de realism raportat la valoarea socială a profesiei medicale, la care nu trebuie uitat niciodată că ar fi trebuit aplicate compensații pentru anii de sclavie și voluntariat pe care medicii români au fost nevoiți să îi sufere timp de 27 de ani, a apărut Legea salarizării nr. 153/2017, urmare ciuntită și amânată a unor intense promisiuni electorale care ipotetic trebuiau asumate prin programul de guvernare PSD. Veniturile estimate de către chiar Legea 153 / 2017 sunt foarte departe de a asigura liniștea medicilor români din punct de vedere material, mai ales dacă adăugăm transferul contribuțiilor de la angajat la angajator. Cu toate acestea, plecând de la faptul că este, totuși, o lege a salarizării, solicităm aplicarea ei în spirit și în literă, având în vedere că există voci și presiuni la nivel guvernamental ca actualele prevederi legale să nu se aplice sau să fie prorogate pînă în 2022. Dramatic este că multe din aceste presiuni vin din zona sistemului sanitar”, continuă vicepreședintele Sindicatului Medicilor Promedica.

Amânarea care a zdruncinat încrederea

„Ce nu se ia în calcul este că amânarea aplicării legii începând de la 1 martie 2018 a creat deja în sistem neîncredere profundă în actul de guvernare actual, acest lucru întâmplându-se simultan cu un ciudat flux neîntrerupt de creșteri de salarii, pensii și facilități acordate altor sectoare de activitate și sincron cu imense cheltuieli publice centrale sau locale complet inutile pentru bunul mers al țării sau comunităților. În mod straniu, nimeni nu vorbește despre lucrurile esențiale, despre puterea reală de cumpărare de bunuri și servicii, despre raportul dintre creșterea salariilor și creșterea prețurilor, pentru a avea o imagine corectă a capacitătii de a achiziționa bunuri, servicii și upgrade profesional”, apreciază Dr. Marian Stamate.

Cheia exodului medicilor

Doctorul Marian Stamate a explicat și care este principala cauză a exodului medicilor români: „Cifrele fluturate în media sau la așa-zisele negocieri Guvern-sindicate nu înseamnă nimic dacă nu sunt luate în calcul realitățile pieței și mecanismele economice implacabile. Medicii din această cauză pleacă, din cauza deficitului puterii reale de cumpărare (PPC - paritatea puterii de cumpărare) care e devastatoare comparativ cu țările UE. Ei bine, exact aici este cheia: medicii compară ce pot ei obține pe aceeași muncă și pe același timp, în condiții mai bune de viață și de muncă în Vest, comparativ cu România. Ei pleacă, deci, din cauza puterii de cumpărare dramatic scăzute zi de zi (a se reține scumpirile gazelor, a energiei electrice, a combustibilului, trendul monedei naționale în față Euro, inflația etc)”.

FOTO: Dr. Marian Stamate

Șapte bube ale noii legi a salarizarării

Dr. Marian Stamate, vicepreședintele Sindicatului Medicilor Promedica, a sintetizat, în șapte puncte, cele mai importante aspecte care au răvășit lumea medicală.

1.Existența în continuare a trei niveluri de salarizare pentru meseria de medic contravine principiului enunțat în lege - de salarizare egală la pregătire egală. Pentru stimularea specialităților deficitare există alte metode de creștere a veniturilor pe perioda cât este nevoie de ea. În alegerea specialității trebuie să primeze partea motivațională și cea de abilități personale, nu cea materială. Acest lucru nu va aduce performanță în medicina romanească.

2.Dorința de a stabili salariul din grila pentru 1,4 norme este ilegală și imorală. Peste o treime din medici nu fac gărzi, deci nu vor putea lucra decât o normă, iar legea este clară - salariul este pentru o normă legală de lucru. A dori ca cei care lucrează în mod voluntar, conform Codului Muncii, 48 de ore pe săptămână, să fie plătiți la fel este și ilegala și imorală. Creșterea fiscalității prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat este o măsură politică pe care guvernul trebuie să și-o asume integral politic. A căuta sprijinul și suportul partenerilor sociali este iluzoriu: decontul va fi exclusiv electoral.

3. Lipsa unui regulament de sporuri și a unui contract colectiv de muncă va face posibilă existența aplicării legii după bunul plac. Iar noi știm că în sistemul public de sănătate aplicarea legii se face adesea după ureche. Încă sunt în acțiune reglementări abrogate de șapte ani (vezi sporul acordat specialităților chirurgicale în blocul operator pentru medici, în multe locuri se aplică 7 % deși el este de 50 % pe timpul petrecut în sală de operație; la fel, liberul obligatoriu după 24 de ore lucrate - nu se aplică în imensă majoritate a spitalelor).

4. Anul 2018 nu trebuie să fie un an în care vreunui angajat din sănătate să îi scadă salariul indiferent de fiscalitate. Creșterea veniturilor unor categorii nu trebuie să atragă scăderea veniturilor altor categorii. Creșterile veniturilor pentru medici nu fac decât să încerce să aducă medicul că- tre locul pe care îl merită în piramida angajaților din sănătate. Noi credem că ideea încă nepusă în practică e doar un timid început.

5. Trebuie reglementată situația medicilor cadre didactice. În prezent, deși cei mai mulți desfășoară activitate spitalicească la fel ca și colegii lor, însă doar pe jumătate ca timp, nu beneficiază de drepturile aferente unui contract cu timp parțial.

6.Salarizarea va rămâne veșnic o nebuloasă câtă vreme nu există normarea muncii în sistemul sanitar, pentru medici fiind un cumul de activităti diverse, mai multe decât în alte profesii, inclusiv când vorbim de asistentele medicale. Există modele propuse de Organizația Mondială a Sănătății (modelul WISN), pentru normare, dar la noi nu se fac analize aplicate și nu se dorește o normare a muncii medicului. Ca rezultat - sporuri acordate arbitrar, erori în documentarea cazurilor, situații cu risc de malpraxis, conflicte cu administrația etc.

7. Scutirea de impozitul pe salariu prevăzută în programul de guvernare PSD rămâne un lucru benefic în special pentru medicii de familie și de ambulatoriu, o gură de oxigen necesară acestui segment de profesioniști care nu sunt prinși în Legea 153/2017. De aceea, considerăm că trebuie revenit asupra deciziei Guvernului de a anula această prevedere electorală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI