Medicii, foarte îngrijorați de evoluția cazurilor COVID-19 de la ATI. Colapsul este aproape
- Andreea Vlad
- 1 decembrie 2020, 18:15
Măsurile de carantină nu au avut efectele preconizate de autorități, avertizează tot mai mulți specialiști din linia întâi a pandemiei. Secțiile ATI sunt foarte aproape de colaps, iar situația Italiei din primăvară pare foarte aproape de o replică în România.
Medicul Radu Ţincu, specialist ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, se arată îngrijorat de situaţia de la Terapie intensivă, deşi cazurile noi de COVID au mai scăzut în ultimele 24 de ore.
Specialistul spune că, deși avem acest bilanţ ușor pozitiv, totuși cazurile de coronavirus la Terapie intensivă cresc zi de zi, presiunea este tot mai mare, astfel că autorităţile ar trebui poate să analizeze introducere unor restricţii mai dure, potrivit Antena3.
"(...) trebuie să ne uităm la secția de Terapie Intensivă. Putem vedea că, de ceva zile la rând, presiunea crește și numărul de pacienți crește în fiecare zi. Avem astăzi (1 decembrie - n.r.), 199 de decese, din păcate".
Săptămâna trecută, medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a avut un mesaj asemănător, arătând că ultimele măsuri de restricție nu se dovedesc eficiente și că trebuie luate măsuri reale, care să depresuriseze secțiile ATI.
Dr. Ţincu: S-a stabilizat un platou, dar este imens
"Gândiți-vă că a crescut numărul pacienților la Terapie Intensivă, de ieri până astăzi, în contextul în care 200 de oameni și-au pierdut viața. Presiunea pe secțiile ATI devine uriașă, pentru că avem un număr din ce în ce mai mare de pacienți care au nevoie de terapie intensivă", a apreciat medicul Radu Ţincu, marţi, când la ATI sunt internaţi 1.259 de bolnavi cu coronavirus.
Specialistul observă că la noi s-a stabilizat un platou la circa 9.000 de bolnavi noi zilnic, iar pentru ca sistemul medical să poată să facă faţă ar trebui să avem aproximativ 3.000 de cazuri COVID pe zi, adică de 3 ori mai puţin. În aceste condiţii, consideră medicul, autoritățile trebuie să reevalueze măsurile de restricție impuse și, dacă este cazul, să le înlocuiască cu unele mai dure.
Măsurile, înlocuite cu altele mai dure
"Autoritățile trebuie să aibă maximă responsabilitate și să își analizeze eficiența propriilor măsuri. Dacă măsurile implementate nu vor fi capabile să scadă numărul de nou-diagnosticați în fiecare zi, ele vor trebui să fie înlocuite cu unele mai dure. Menținerea unui platou la 8.000-9.000 de cazuri este un platou inacceptabil pentru sistemul de sănătate, pentru că va depăși capacitatea sectorului de Terapie Intensivă, undeva la jumătatea lunii decembrie.
Trebuie să avem 2.000-3.000 de cazuri pe zi, ca să putem să decongestionăm, pe de o parte, secțiile ATI, nu doar pentru că personalul medical a obosit și nu mai poate, ci și pentru a reda o parte din aceste paturi de la Terapie Intensivă către ceilalți pacienți", a precizat dr. Radu Tincu.
În România, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 4.272 de noi cazuri de COVID şi 199 de decese. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.438. Dintre acestea, 1.259 sunt internate la ATI.