Doctorii de familie prescriu de azi reţete. Ideea că le vor transcrie pe cele ale medicilor din ambulator îi îngrozeşte.
Medicii de familie din întreaga ţară încep de azi să elibereze din nou reţete compensate şi trimiteri. Rămân însă cu regretul că protestul lor a fost un eşec, dar se consolează cu gândul că au obţinut mai multe beneficii pentru pacient.
Deşi au cerut 9% din fondul asigurărilor de sănătate pentru medicina de familie, au primit doar 5,9% şi promisiunea unei revizuiri din toamnă. Faptul că nu vor informatiza cabinetele din bani proprii, că nu vor avea limită la prescrieri şi că vor consulta lunar şi nu trimestrial bolnavii cronic sunt singurele victorii.
O altă măsură îi pune pe jar acum: potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS), medicii din ambulator nu vor mai putea prescrie reţete compensate, acest drept revenind exclusiv medicilor de familie.
Mai multe drepturi pentru pacienţi
"Din punctul de vedere al pacientului a fost un real câştig: am reuşit să obţinem consultaţii lunare pentru pacienţii cu boli cronice, nu o dată la trei luni cum era prevăzut iniţial în contract, am reuşit să eliminăm plafoanele la prescrierea de medicamente şi am scos obligativitatea editării cardului de asigurat în timpul consultaţiilor", explică medicul de familie Rodica Tănăsescu, fostul preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Greul deabia acum începe, spun medicii la unison. "Cu certitudine se vor desfiinţa cabinete, pentru că nu toţi medicii de familie au un număr maxim de pacienţi. Dacă cei cu 2.200 de pacienţi vor supravieţui la limită, cei cu 1.500 de pacienţi s-ar putea să dispară. Vor tăia din salariul asistentei, de la serviciile de curăţenie, nu se ştie ce vor face", îşi exprimă îngrijorarea medicul Călin Ciubotaru.
Exclusivitatea la compensate nu e pe placul medicilor
O idee lansată chiar de reprezentanţii MS pune din nou paie pe foc, în conflictul abia stins dintre medicii de familie şi autorităţi. Potrivit MS, medicii din ambulator nu vor mai putea prescrie reţete compensate şi gratuite, dreptul acesta fiind exclusiv al medicilor de familie şi al medicilor specialişti din spitale.
Medicii de familie au luat foc, spunând că măsura va birocratiza şi mai mult sistemul. "Eu nu sunt caligraful altor medici, doctorul de familie prescrie reţete la sfârşitul propriilor consultaţii. Nu mă pot băga peste alt medic şi nu pot răspunde eu de efectele tratamentului prescris de alţii", se revoltă medicul Rodica Tănăsescu.
Şi pacientul va fi îngreunat. "În loc să-şi termine consultaţia în ambulator, mai vine încă o dată la medicul de familie. După protest, furtuna", spune şi medicul Ciubotaru.
"Nu trebuie să moară oameni ca să le dăm o lecţie"
Protestul medicilor de familie a fost sabotat din toate părţile, şi de autorităţi, şi de mulţi medici, şi, indirect, de pacienţi. "Medicii nu au făcut faţă presiunii mediatice. Au fost şantajaţi de reprezentanţii caselor de asigurări, iar unii s-au speriat", crede medicul Ciubotaru.
Cea mai mare condiţionare a venit însă din partea pacientului, şi nu sub formă de reproş. "Pacienţii au venit la consultaţie, nu ne-au reproşat nimic şi au înţeles în sinea lor cine e de vină. Ne-am gândit că nu trebuie să aşteptăm să moară oamenii ca să le dăm o lecţie", mai spune medicul Ciubotaru.
200 de milioane de lei au cerut medicii de familie pentru a funcţiona decent. Au primit în schimb facilităţi la prescrieri, consultaţii, un contract separat pentru informatizarea cabinetului şi promisiunea de revizuire a bugetului alocat medicinei de familie din toamnă.
"Eu nu sunt caligraful altor medici, medicul de familie prescrie reţete la sfârşitul propriilor consultaţi. Nu mă pot băga peste alţi medici şi nu pot răspunde de efectele tratamentului prescris de alţii“. RODICA TĂNĂSESCU - medic de familie