Medicii dau una dintre cele mai așteptate vești: Am putea asista la finalul pandemiei ca fenomen social
- Antonia Hendrik
- 26 ianuarie 2022, 16:06
Aproape toţi cercetătorii afirmă că Omicron ar putea însemna începutul sfârșitului pandemiei ca fenomen social, şi chiar dacă această variantă se transmite foarte repede nu este la fel de periculoasă ca celelalte.
Lumea ar putea vedea sfârșitul „fazei acute”, a declarat spune șeful OMS, şi continuă: ”Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an, putem pune capăt Covid-19 ca urgenţă sanitară mondială”, cel mai mare nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De asemenea şi Hans Kluge, care conduce OMS în Europa, a declarat că răspândirea rapidă a variantei extrem de contagioase Omicron oferă „speranță plauzibilă” pentru o aparență de revenire la normal în următoarele luni. Deși avertizează că este prea devreme pentru a renunța la măsurile de atenuare.
Dr. Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase și consilierul medical șef al președintelui Joe Biden, a declarat pentru „This Week” de la ABC că „lucrurile arată bine” și par că se îndreaptă în direcția corectă, a concluzionat expertul mulțumit.
Ce spun experții din România
Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă explică ce ar însemna de fapt acest final al pandemiei: ”Trebuie să luăm în calcul ceea ce spune Organizația Mondială a Sănătății pentru că este o instituție care a influențat foarte multe decizii din pandemie.Dar dincolo de aceste aspecte sunt câteva lucruri care ne dau de gândit.
Eu m-am pronunțat de fapt că s-ar putea să asistăm anul acesta la finalul pandemiei ca fenomen social. De ce spun acest lucru? Pandemia ne interesează pe noi ca societate deoarece cu toții trebuie să ne supunem unor restricții de distanțare socială, limitarea accesului în anumite zone, purtarea măștii, etc”, a mai subliniat medicul.
Sunt foarte multe variabile de care trebuie să se ţină cont
Dr. Marius Geantă: ”S-ar putea ca după varianta Omicron, dar nu avem nicio certitudine în acest moment, să asistăm la o relaxare din punct de vedere epidemiologic în care aceste măsuri denumite non-farmacologice care au produs foarte multe controverse la nivelul societății să nu mai fie necesare sau să nu mai fie necesare peste tot. De ce spun că nu avem încă nicio certitudine? Pentru că sunt foarte multe variabile.
Una dintre acestea ține de vaccinarea la nivel mondial. Nu cred că putem să ieșim din pandemie câte un oraș, câte un județ sau câte o țară, nici măcar câte un continent. Și va trebui cumva să ieșim cu toții. Iar în acest moment sunt inegalități mari între continente. Dar și între țările europene este o astfel de inegalitate. România are în continuare o rată scăzută de vaccinare și de protecție obținută.
Al doilea lucru important ține de Omicron: Știm că infectează mulți oameni și trebuie văzut în ce măsură imunitatea obținută prin infectare este suficientă sau ajută foarte mult în protecția față de viitoarele variante ale coronavirusului care vor apărea și vor circula inevitabil.
Al treilea element ține chiar de noile variante ale virusului: Noi nu știm care vor fi acestea. Am avut anul trecut surpriza variantei Delta care a fost absolut devastatoare pentru sistemele de sănătate. În situația în care variantele care circulă nu pot pune probleme de sănătate și în măsura în care protecția oferită de Omicron va fi și consistentă și durabilă și dacă și rata vaccinării va crește, acestea ar fi elementele unui scenariu pozitiv în care am putea vorbi despre finalul pandemiei ca o componentă legată de societate”, a explicat medicul pentru ziare.com.