Medicii avertizează că nu bine să ne reținem strănutul. Sănătatea, în pericol
- Dana Arambescu
- 9 septembrie 2023, 21:59
Medicii ne sfătuiesc că este mai bine pentru sănătate să strănutăm, respectând toate regulile de igienă, decât să ne abținem. Reținerea unui strănut poate avea consecințe masive asupra sănătății și poate duce la afecțiuni serioase.
În timpul pandemiei, majoritatea persoanelor au creat un obicei din reținerea strănutului, mai ales în public. Însă, este sănătos să facem acest lucru, și reținerea poate duce la afecțiuni serioase. Strănutul este modalitatea organismului de a elimina substanțe precum alergeni, polen sau praf adunat în nas sau în gât.
Deși strănutul poate duce la o răspândire foarte rapidă a bolilor, reținerea poate duce la și mai multe probleme. Unele efecte negative ale reținerii unui strănut pot declanșa efecte grave, precum închiderea căilor respiratorii și multe altele.
Reținerea unui strănut creează o presiune prea mare pentru corp
În momentul în care încercăm să ne închidem căile respiratorii în timpul unui strănut se creează o presiune de 20 de ori mai mare comparativ cu simpla eliberare a substanțelor. Astfel, această presiune poate fi cauza unor dureri foarte neplăcute în piept sau chiar spargerea timpanelor.
„Puneți presiune asupra diafragmei, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm. Dacă ții un strănut, ar exista o presiune crescută în nas, care va fi direcționată către ureche prin trompele lui Eustachio, ceea ce ar putea duce la traumatisme la nivelul timpanului”, explică medicul Jason Abramowitz, otolaringolog la Allergy Associates din Oradell, New Jersey.
De asemenea, Clinica Cleveland susține că reținerea unui strănut poate duce și la o infecție a urechilor. Astfel, mucusul care conține virusuri sau bacterii poate circula de la nas, prin trompele lui Eustache, și mai apoi ajung la urechi. De acolo, există o linie foarte subțire până la o infecție.
Cum este mai bine să procedăm?
Pentru a evita și alte probleme, cel mai benefic lucru este să nu ne abținem și să strănutăm, astfel încât să eliminăm substanțele dăunătoare din corp. Reținerea unui strănut poate duce în cazuri mai grave și la spargerea vaselor de sânge sau chiar la anevrism.
Medicii recomandă ca atunci când avem senzația de strănut, să ne acoperim nasul și gura cu un șervețel, și să nu ne abținem. După aceea, indicat este să aruncăm șervețelul, și să nu îl păstrăm în buzunar. După asta, este recomandat să ne spălăm pe mâini cu săpun din abundență, sau să folosim un dezinfectant.
În cazul în care nu avem un șervețel la îndemână, cel mai bine este să strănutăm în pliul cotului, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, iar în cel mai rău caz, dacă într-adevăr suntem nevoiți să reținem un strănut, nu este bine să facem acest lucru ținându-ne de nări, potrivit Unica.