Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu AUR la Geneva. Vezi cu ce invenţie au uimit românii

Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu AUR la Geneva. Vezi cu ce invenţie au uimit românii

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a câştigat medalia de aur la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectueaza intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale.

Un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate le-a adus medicilor Victor Cauni, Cristian Persu şi Felix Voinea medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva, dar şi premiul Technopol Moscova şi premiul Arabia Saudită.

Simulatorul este destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectuează intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale.

"Această cerere de brevet cu care am participat la Salonul internaţional de inventică de la Geneva 2014 se referă la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi a specialiştilor tineri în urologie, în efectuarea unor intervenţii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste intervenţii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanată, sunt intervenţii deosebit de delicate, care necesită o curbă destul de mare de învăţare. Acest model fizic, acest simulator reprezintă un segment din corpul uman, pe care, respectând toate ţesuturile - începând de la piele, ţesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezică şi întreg aparatul urinar - se poate simula operaţia de nefrolitotomie percutanată şi de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului", a declarat pentru Mediafax medicul Victor Cauni, şeful Secţiei de urologie de la Spitalul Colentina.

În prezent, astfel de operaţii sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui.

Medicul şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa finanţării dispozitivului, costurile fiind destul de ridicate, însă a precizat că speră ca simulatorul să fie pe piaţă în cel mult doi ani.

Inventatorii încearcă acum să convingă firmele private să producă simulatorul în serie.

"Vedeţi, acum începe o luptă foarte mare, ca să pui în practică invenţia, să convingem firmele private, să convingem asociaţiile, pentru că, vedeţi, trăim într-o lume care este guvernată de bani, de profit imediat şi probabil că aceste brevete, neaducând un profit imediat, sunt trecute în aşteptare. Încă nu colaborez cu firme externe, dar să vedem dacă, în fine, o să avem propuneri sau nu în acest sens. Toate invenţiile le-am făcut cu sufletul, ţin la toate, vom vedea în viitor care din ele sau dacă se vor aplica şi probabil timpul îşi va da măsura calităţii acestora", a mai spus medicul Cauni, pentru Mediafax.

Chirurgul a adăugat că mai are încă patru proiecte de cercetare, în care vrea să adapteze în instrumentele urologice şi microunde, ultrasunete.

Ne puteți urmări și pe Google News