Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicamentul lăudat de Trump ajunge în spitale. Cresc șansele pacienților Covid-19
Medicamentul lăudat de Trump ajunge în spitale. Cresc șansele pacienților Covid-19

Medicamentul lăudat de Trump ajunge în spitale. Cresc șansele pacienților Covid-19

Mai multe doze de Plaquenil – sulfatul de hidroxiclorochină, medicament considerat că dă rezultate în tratamentul Covid-19 vor fi distribuite în spitale. Acest lucru a fost posibil după ce Ministerul Sănătății și Unifarm au încheiat un contract de sponsorizare cu producătorul Sanofi Pasteur Romania.

Reprezentanții Unifarm au anunțat că medicamentul a fost adus în țară, iar în maxim 24 de ore va ajunge la spitale.

„Ministerul Sănătății si Unifarm au încheiat ieri un contract de sponsorizare cu Sanofi Pasteur Romania. Începând de azi, produsul Plaquenil ajunge în spitalele care luptă împotriva Covid-19. Toate acestea în doar 24 de ore”, au anunțat reprezentanții companiei într-o postare pe Facebook.

Plaquenil sau sulfatul de hidroxiclorochină este un medicament produs şi distribuit în România de compania Sanofi. Plaquenil apare în lista Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul cazurilor de COVID-19, deși tratamentul nu are rezultate dovedite. Ministerul recomandă ca sulfatul de hidroxiclorochină să fie încercat în cazurile grave din spitale.

Folosirea acestui medicament în alte condiții decât sub supravegherea medicilor nu este recomandată deoarece ar putea fi periculoasă pentru pacienți.

Plaquenil acţionează prin reducerea inflamaţiei la persoanele cu boli autoimune (afecţiuni în cadrul cărora propriul sistem imunitar atacă organismul acestuia din greşeală) și este indicat în poliartrită reumatoidă (inflamaţia articulaţiilor), artrită juvenilă idiopatică (la copii), lupus eritematos sistemic şi discoid (o boală ce afectează pielea şi organele interne), afecţiuni ale pielii produse de lumina solară. De asemenea, Plaquenil este recomandat în prevenirea şi în tratamentul malariei.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a lăudat, zilele trecute, hidroxiclorochina apreciind că medicamentul va genera o revoluție în medicină, fiind eficient în tratamentul Covid-19. Pe de altă parte, Comisia Europeană că există mai multe studii disponibile care arată sulfatul de hidroxiclorochină nu dă rezultate garantate în tratamentul bolii provocate de noul coronavirus.