Specialiștii din domeniu susțin că medicamentele cu efect analgezic, produse pe bază de venin de șarpe nu vor avea efecte adverse și asta pentru că nu există în componența noilor medicamente, nici o altă substanță chimică.

De ce se renunță treptat la analgezice bazate pe structură chimică? Răspunsul este simplu și se bazează pe studii medicale care au demonstrat faptul că toți cei care consumă astfel de medicamente devin dependenți de acestea.

Așa se face că industria farmaceutică au demarat ample proiecte care se bazează pe veninul unor șerpi sau păianjeni. În prima fază, medicii au studiat efectul veninului produs de păianjenul chinezesc, care conține o doză mare de anestezic natural. Testele făcute pe șoareci au demonstrat că acest produs este unul care are efectul dorit. „Descoperirile noastre ar putea conduce la o metodă alternativă de tratare a durerii, fără efecte secundare, și ar putea reduce dependența multor persoane asupra opioidelor pentru ameliorarea durerii”, susține Christina Schroeder, biolog la Universitatea din Queensland din Australia.

În prezent, lumea medicală lucrează pe un venin de șarpe care are proprietăți similare cu a păianjenului chinezesc, dar pentru a găsi formula optimă a noului medicament trebuie în prima fază, ca toxina care produce moartea victimei, ca urmare a injectării veninului, să fie neutralizată, și să rămână doar acele toxine ”bune” care calmează durerile.