Medicamentele, negociate pastilă cu pastilă

Medicamentele, negociate pastilă cu pastilă

Din 4.000 de produse, ministrul sănătăţii şi distribuitorii pharma s-au înţeles la preţ pentru mai puţin de jumătate.

Bolnavii sunt încă ameninţaţi să nu găsească în farmacii medicamente, după cum lasă să se înţeleagă distribuitorii şi producătorii. Oficialii din Ministerul Sănătăţii şi cei din industria farmaceutică s-au înţeles, joi seara, în privinţa scăderii preţurilor doar la anumite produse, mare parte dintre acestea incluse în programele naţionale.   Deocamdată, nu s-a hotărât nimic în privinţa medicamentelor compensate cu 50% ori 90%. Scăderile de preţ stabilite zilele acestea confirmă că în România multe medicamente se vindeau la preţuri mult mai mari decât în ţări din UE. Distribuitorii spun că ar putea relua aprovizionarea farmaciilor de săptămâna viitoare, dacă astăzi se semnează noile preţuri la medicamente. Media celor mai mici preţuri din UE, plus discount Pentru că ani întregi au fost firme care au tras pe sfoară Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu încearcă, în plină campanie electorală, o reaşezare a preţurilor, astfel încât medicamentele să nu se scumpească din cauza deprecierii leului. Pentru a găsi o formulă de calcul acceptabilă, în ceea ce priveşte noul preţ al medicamentelor, s-au ales 12 ţări europene, din care se vor alege trei ţări cu preţuri mai mici la medicamente.

„Vrem preţuri rezonabile. Nu putem să ne comparăm cu Germania, pentru că nici PIB-ul lor nu se compară cu al nostru“, ne-a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigură ri de Sănătate, care a participat la unele discuţii cu reprezentanţii din industrie. Pe lângă media celor mai mici trei CIP-uri europene, oficialii MS au cerut şi un discount de 5% pentru fiecare produs.   Cursul euro pentru medicamente va fi 3,63 lei Producătorii de medicamente susţin că au fost nevoiţi să facă anumite compromisuri, dar că problema este departe de a se fi rezolvat pentru toate produsele. „Nici pe programele naţionale nu am finalizat tot. De câteva zile facem calcule, iar metodologia de stabilire a preţurilor la medicamente, propusă joi seara, a fost acceptată de minister. Urmează a fi aprobată“, ne-a declarat, ieri, Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente.

Prin scăderea preţului de intrare în ţară al medicamentelor se vor face economii importante, de pe urma cărora îşi vor recupera pierderile şi distribuitorii, care ar putea relua livrările. „Prin scăderea preţului CIP ni se vor deconta medicamentele la un curs de 3,63 lei. Dacă azi se semnează la minister actele privind noile preţuri, de săptămâna viitoare reluăm aprovizionarea“, ne-a declarat Viorel Vasile.

Distribuitorii au sistat livrările în urmă cu aproape două săptămâni, pentru că au ajuns să cumpere medicamente la un curs euro de 3,8 lei, iar Ministerul Sănătăţii să le deconteze produsele compensate la un curs de 3,3 lei, stabilit în urmă cu 18 luni, prin ordin de ministru. CAUZA PIERDERILOR   Piaţa, reglementată abia în 2006

O regulă mai strictă pentru calcularea preţului la medicamentele nou înregistrate a fost impusă abia din 2006, ne-au informat oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Până acum doi ani, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia farmaceutică, a acceptat însă şi medicamente cu preţuri peste minimul european, preţuri pe care încearcă acum să le aducă „la acelaşi numitor comun“. „Medicamentele nu se pot scumpi, deoarece nu putem angaja bugetul anului viitor, pe care nu îl ştim. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem“, a explicat preşedintele Vasile Ciurchea.

Negocierile dintre Ministerul Sănătăţii şi producători, pe final

Ne puteți urmări și pe Google News