Pe lângă binele pe care-l fac, unele produse antifumat sau pentru tratarea gripei pot cauza grave tulburări de comportament.
Halucinaţiile, tulburările de somn, coşmarurile şi apariţia dorinţei de a risca sunt printre cele mai bizare efecte secundare ale medicamentelor, se arată în publicaţia americană „Forbes“. În mod obişnuit, aceste efecte sunt scrise în prospectul medicamentelor.
Cel mai recent avertisment privind efectele adverse ale unui medicament vine din partea Agenţiei Americane pentru Reglementarea Alimentaţiei şi Medicamentelor (FDA) din SUA şi se adresează copiilor cu gripă trataţi cu Tamiflu, care riscă să delireze după administrarea medicamentului sau au alte tulburări de comportament. Copiii trataţi cu Tamiflu riscă să delireze Medicamentul Tamiflu este indicat în tratamentul afecţiunilor acute necomplicate cauzate de gripă la cei care prezintă simptome de maximum două zile. Produsul ar putea avea ca reacţii adverse afecţiuni neuropsihiatrice, avertizează printr-un comunicat compania Roche şi FDA. Printre acestea, se numără delirul şi tulburările de comportament. Specialiştii avertizează că bolnavii de gripă trataţi cu acest produs trebuie atent monitorizaţi pentru a sesiza semnele tulburărilor de comportament şi pentru a evalua riscurile şi beneficiile continuării tratamentului. Cel mai eficient medicament antifumat tulbură somnul Champix îi ajută pe adulţi să renunţe la fumat. Studiile au arătat că, după 12 săptămâni de tratament cu acest medicament, 44% dintre pacienţi reuşesc să renunţe la tutun, ceea ce îl face cel mai eficient produs antifumat. Cele mai frecvente efecte adverse ale medicamentului sunt tulburările de somn, agitaţia şi creşterea numărului de vise şi coşmaruri din timpul somnului.
În luna februarie a acestui an, FDA a eliberat un avertisment public potrivit căruia medicamentul ar putea cauza modificări de comportament şi dispoziţie. În perioada următoare, aceste efecte adverse vor fi trecute pe prospectul medicamentului. „Modifică rile de comportament apar extrem de rar la cei care iau Champix, dar noi ne avertizăm pacienţii asupra tuturor efectelor adverse ale medicamentului“, afirmă Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală.
Mirapexim este un medicament recomandat în tratamentul bolii Parkinson şi în sindromul picioarelor neliniştite (afecţiune care se manifestă printr-o senzaţie neplăcută la nivelul picioarelor şi o dorinţă de neoprit de a le mişca). Ca efecte adverse, specialiştii amintesc halucinaţiile, care ar putea apărea la bolnavii de Parkinson cu vârsta de peste 65 de ani.
Unii bolnavi au raportat o creştere a dorinţei de a risca şi o poftă exagerată de mâncare. Specialiştii români susţin că în ciuda acestor efecte adverse trecute pe prospect, Mirapexim este un medicament bine tolerat şi eficient. Ei mai spun că toate medicamentele care se adresează sistemului nervos central pot da efecte adverse în această zonă. Produs anticolesterol, periculos în combinaţie cu grepfrutul Zocorul, foarte recomandat şi pe piaţa de la noi, ajută la scăderea colesterolului şi reduce riscul de atac de cord, atac vascular cerebral şi deces prin boli de inimă coronariene. Consumul de grepfrut sau de suc de grepfrut în timpul tratamentului poate creşte concentraţia medicamentului în sânge, avertizează medici citaţi de publicaţia „Forbes“.
„Am recomandat acest medicament mult timp, dar am renunţat la el din cauza efectelor adverse precum crampele musculare şi afectări ale funcţiei hepatice. Nu am întâlnit însă la niciun pacient efectul advers dat de un consum de grepfrut în timpul tratamentului, deşi am citit despre acest lucru“, spune Luminiţa Iliuţă, cardiolog la Institutul „C.C.Iliescu“ din Bucureşti.