Meciul Trump-Biden și influența de la Beijing. Cum amenință China democrația SUA

(191217) -- SANYA, Dec. 17, 2019 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission (CMC), boards the aircraft carrier Shandong and reviews the guards of honor at a naval port in Sanya, south China's Hainan Province, Dec. 17, 2019. Xi attended the commissioning ceremony of China's first domestically built aircraft carrier, the Shandong, here Tuesday afternoon. The new aircraft carrier, named after Shandong Province in east China, was delivered to the People's Liberation Army (PLA) Navy and placed in active service Tuesday at the naval port. (Xinhua/Li Gang)

Agenda ideologică a Partidului Comunist Chinez se întinde dincolo de frontierele tigrului asiatic. Ambițiile de control total ale președintelui XI Jinping nu se limitează doar la poporul chinez.

Afacerile și relațiile deloc clarificate ale fiului lui Joe Biden, Hunter, pe care acesta din urmă le-a întreținut cu China au alimentat suspiciunile de corupție care planează asupra clanului Biden, denunțate de Trump în ultima dezbatere cu rivalul său democrat

Timp de decenii, mulți politicieni din Statele Unite, majoritatea de stânga, au susținut că este doar o chestiune de timp ca China să devină mai liberală, mai întâi economic și apoi politic. Nu s-au putut înșela mai mult iar acest calcul greșit care reprezintă cel mai mare eșec al politicii externe a SUA din anul 1930.

Cum a fost comisă o astfel de eroare? În primul rând ignorând ideologia Partidului Comunist Chinez. În loc să fie ascultați liderii Partidului Comunist Chinez (PCC), în loc să le fie decriptate mesajele și citite cu atenție documentele-cheie ale acestora, americanii au crezut doar ce au vrut să creadă: că partidul de guvernământ chinez este comunist doar cu numele.

Astăzi, ar fi o greșeală la fel de gravă să presupunem că această ideologie contează numai în China. De fapt, agenda ideologică a PCC se extinde cu mult dincolo de granițele țării și reprezintă o amenințare la adresa ideii de democrație în sine, inclusiv în Statele Unite. Ambițiile președintelui chinez Xi Jinping pentru control nu se limitează la poporul chinez, scrie Foreign Affairs.

Peste tot în lume, PCC își propune să răspândească propagandă, să restricționeze libertatea de expresie, să exploateze datele personale în scopuri maligne. În consecință, SUA nu pot ignora pur și simplu obiectivele ideologice ale PCC.

Washingtonul trebuie să înțeleagă că lupta împotriva agresiunii chineze necesită mai întâi ca ea să fie recunoscută și în fața căreia americanii trebuie să se apere la ei acasă, înainte de a fi prea târziu.

Cuvintele sunt gloanțe

PCC este o organizație autoproclamată marxist-leninistă, iar Xi Jinping, în calitate de secretar general al partidului, se consideră succesorul lui Stalin. Marxism-leninismul este o viziune totalitară asupra lumii care susține că toate aspectele importante ale vieții ar trebui să fie controlate de stat, iar intenția PCC de a domina gândirea politică este afirmată în mod deschis și urmărită în mod agresiv.

De mulți ani, liderii PCC au subliniat importanța „securității ideologice”. O politică chineză din 2013 privind „starea actuală a ideologiei” a susținut că nu ar trebui să existe „absolut nicio oportunitate sau posibilități de răspândire a gândirii incorecte sau a punctelor de vedere incorecte”.

„Liderii chinezi au crezut întotdeauna că puterea derivă atât din controlul câmpului de luptă fizic, cât și al domeniului cultural”, a remarcat jurnalistul și fostul oficial al guvernului australian John Garnaut. „Cuvintele nu sunt vehicule ale rațiunii și convingerii. Sunt gloanțe. Cuvintele sunt pentru definirea, izolarea și distrugerea adversarilor”.

În China, această abordare înseamnă sesiuni de studiu obligatorii despre ideologia comunistă și utilizarea necesară a aplicațiilor pentru smartphone care predă „gândirea lui Xi Jinping”.

Înseamnă cenzură grea a tuturor mass-media. Sursele externe de informații sunt interzise - de la ziare străine la Twitter, Facebook și WhatsApp. PCC reinterpretează textele religioase, inclusiv Biblia, pentru a-și susține ideologia și închide milioane de uighuri musulmani și alte minorități în tabere de „reeducare”.

Propaganda pro-Beijing, în FM pentru americani

Eforturile de extindere a acestui control al informațiilor și libertății de expresie la nivel global sunt în plină desfășurare. Aproape fiecare organ de informații în limba chineză din Statele Unite este deținut de PCC sau îi urmează linia editorială. Americanii aud propaganda pro-Beijing la mai mult de o duzină de posturi de radio FM.

TikTok deținută de China șterge conturile care critică politicile PCC. Din august 2019, Twitter a eliminat peste 170.000 de conturi legate de PCC pentru răspândirea propagandei „manipulatoare și coordonate”.

Nu întâmplător China a expulzat atât de mulți jurnaliști occidentali în ultimele luni - Beijingul dorește ca lumea să primească știrile sale despre China și, mai ales, despre originile noului coronavirus, de la propriile sale organe de propagandă.

Prea multe companii în poziția ghicelului

Pe lângă influențarea informațiilor pe care americanii le primesc cu privire la China, PCC își folosește din ce în ce mai mult pârghiile pentru a controla discursul american.

Când managerul general al echipei de baschet Houston Rockets și-a trimis pe Twitter sprijinul pentru protestatarii pașnici din Hong Kong, PCC a anunțat că jocurile Rockets nu vor fi prezentate la televiziunea chineză și i-a presat pe alții asociați din ligă, inclusiv jucători vedetă, să critice tweet-ul respectiv.

Sub presiunea PCC, companiile aeriene American, Delta și United Airlines au eliminat referințele la Taiwan de pe site-urile lor web și din pliantele lor. Gigantul german Mercedes Benz și-a cerut scuze pentru că a postat un citat inspirat din Dalai Lama. Și exemplele pot continua trecând prin MGM și Disney.

Furt și piratări

PCC colectează datele americanilor – cuvintele lor, cumpărăturile, locul unde se află, fișele medicale, postările, textile lor  și rețelele lor sociale. Aceste date sunt colectate prin breșe în securitatea informatică, prin telecomunicații și produse generice (multe operate de companii subvenționate de PCC, cum ar fi Huawei și ZTE), precum și prin furt.

Beijing a piratat Anthem Health Insurance în 2014; Biroul SUA pentru Managementul Personalului, care deține informații privind autorizarea de securitate pentru milioane de angajați guvernamentali, în 2015; Equifax în 2017; și Marriot Hotels în 2019.

Numai în aceste cazuri, PCC a adunat informații cheie despre cel puțin jumătate din toți americanii aflați în viață, inclusiv numele lor, datele nașterii, numerele de securitate socială, scorurile de credit, dosarele de sănătate și numerele de pașaport.

PCC folosește, de asemenea, comerțul. De exemplu, când Australia a solicitat o investigație independentă a originii și răspândirii coronavirusului, Beijingul a impus un tarif de 80% la exporturile de orz australian, a amenințat că nu va mai cumpăra deloc produse agricole australiene și a semnalat că va împiedica studenții și turiștii chinezi să călătorească în Australia.

Mai recent, PCC ar fi ordonat importatorilor să nu mai cumpere cărbune australian.

Remodelarea organizațiilor internaționale

Remodelarea organizațiilor internaționale este o altă parte a planului Chinei. China a căutat poziții de leadership în cadrul multor organisme mondiale și acum conduce patru din cele 15 agenții specializate ale Națiunilor Unite, mai mult decât Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite (ceilalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU) la un loc.

Beijingul folosește liderii acestor agenții pentru a coopta instituții internaționale, pentru a-și aranja punctele de discuție și pentru a instala echipamente chinezești de telecomunicații în instalațiile lor.

Secretarul general Zhao Houlin al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor a promovat agresiv vânzările Huawei; Secretarul general al Organizației Aviației Civile Internaționale, Fang Liu, a blocat participarea Taiwanului la reuniunile Adunării Generale și a acoperit un cyberatac chinez al organizației.

Aderarea Chinei la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a permis PCC să prevină criticile referitoare la abuzurile sale din Hong Kong, Tibet și din provincial chineză Xinjiang.

În multe cazuri, acoperirea PCC se extinde la șefii organizațiilor internaționale care nu sunt ei înșiși oficiali chinezi. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a repetat cu atenție puncte de vorbire false chinezești despre noul focar de coronavirus - chiar opunându-se restricțiilor internaționale de călătorie în China, laudând în același timp restricțiile de călătorie interne ale Chinei.

Trump, măsuri decisive

Factorii politici americani, sub conducerea președintelui Donald Trump, sunt conștienți de ceea ce face PCC și iau măsuri decisive pentru a contracara acest lucru. Departamentul de Justiție și FBI direcționează resurse pentru identificarea agenților străini care doresc să influențeze politica SUA.

DOJ, de exemplu, a informat compania media de stat chineză CGTN America cu privire la obligația sa de a se înregistra ca agent străin, așa cum este specificat în Legea privind înregistrarea agenților străini, care îi obligă pe solicitanți să își dezvăluie activitățile autorităților federale și să eticheteze în mod corespunzător materialele informaționale pe care le distribuie.

Administrația Trump lucrează, de asemenea, pentru a evidenția comportamentul malign al Chinei, a contracara narațiunile false și a impune transparența. Oficialii SUA conduc eforturile pentru educarea publicului american cu privire la exploatarea societății libere și deschise a Statelor Unite pentru a împinge o agendă PCC contrară intereselor și valorilor SUA.

Aceasta include combaterea cooptării și constrângerii de la Beijing a propriilor cetățeni (și cetățeni americani) în instituțiile academice americane și colaborarea cu universitățile pentru a proteja drepturile studenților chinezi din campusurile americane, furnizarea de informații pentru a contracara propaganda și dezinformarea PCC și asigurarea unei înțelegeri a codurilor etice de conduită într-un mediu academic american.

Administrația Trump a contracarat și activitățile maligne ale companiilor chineze care încurajează eforturile PCC. A sancționat companii precum Huawei care răspund aparatului de informații și securitate al PCC, inclusiv prin impunerea de restricții privind accesul Huawei la tehnologia americană a semiconductorilor.

A împiedicat companiile controlate de guvernul chinez să cumpere întreprinderi americane dotate cu tehnologii sensibile și cu informații private despre cetățenii americani; Legea de modernizare a evaluării riscului de investiții străine, semnată în 2018, a extins în mare măsură capacitatea Statelor Unite de a examina investițiile străine care pun în pericol securitatea națională.

Washingtonul a impus, de asemenea, restricții asupra a zeci de companii chineze (precum și entități guvernamentale chineze) complice în campania de represiune, detenție arbitrară în masă, muncă forțată și supraveghere împotriva uigurilor și altor minorități ale Chinei.

FBI și spionajul chinez, un dosar la zece ore

Funcționarii implicați în aceste abuzuri nu mai pot călători în Statele Unite, iar anumite bunuri produse folosind munca forțată uigură nu pot fi importate.

Între timp, DOJ și-a concentrat resursele asupra urmăririi penale privind furturile chineze de tehnologie - FBI deschide un nou caz de spionaj economic chinez la fiecare zece ore.

Securities and Exchange Commission lucrează pentru a proteja investitorii insistând ca companiile chineze cotate la bursă să respecte același standard de supraveghere publică și contabilitate pe care firmele din Statele Unite și din alte țări trebuie să îl urmeze.

Acești pași marchează doar începutul unui proces mai lung de corectare a 40 de ani de  relații unilaterale, neloiale cu China, relații care au afectat grav bunăstarea economică și, mai recent, politica Statelor Unite ale Americii.

Zilele naivității americane s-au încheiat

Administrația Trump a vorbit clar și a pus sub proiectoarele transparenței adevăratul caracter al PCC și va continua să procedeze astfel - ceea ce Confucius a numit o „rectificare a numelor”, făcând cuvintele să corespundă realității.

PCC funcționează ca o organizație globală de influență și propagandă, iar Statele Unite trebuie să o recunoască ca atare, neutralizând încercările de a domina discursul global prin reluarea propriilor valori și revigorarea terminologiei comune care o leagă împreună cu aliații și partenerii Americii.

De asemenea, Washingtonul trebuie să continue să impună costuri Beijingului pentru a-l obliga să înceteze sau să reducă acțiunile dăunătoare intereselor naționale vitale ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor lor. Statele Unite nu mai pot lăsa PCC să se întărească pe cheltuiala americană sau cu ajutorul american.

Zilele pasivității și naivității americane s-au încheiat, SUA va continua să vorbească despre PCC și să îi răspundă așa cum este, nu așa cum doriseră foștii decidenți americani.

Strategia de securitate națională din 2017 numește această abordare „realism principial”.

Pace durabilă vine prin putere. Statele Unite sunt cea mai puternică țară de pe pământ și trebuie să se pronunțe, să se lupte și, mai presus de toate, să rămână fidel principiilor sale - în special libertatea de exprimare - care contrastează puternic cu ideologia marxist-leninistă îmbrățișată de PCC