Meci de noapte la Bruxelles. Noi propuneri de pachet de relansare economică a UE

Meci de noapte la Bruxelles. Noi propuneri de pachet de relansare economică a UE

Liderii Uniunii Europene continuă negocierile asupra unei noi propuneri de pachet de relansare economica a Uniunii, venită din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel.

La Bruxelles continuă, luni noapte, negocierile în format bilateral sau pe grupuri între liderii statelor membre, asupra unei noi propuneri de pachet de relansare economică a Uniunii Europene.

Textul propunerii a fost trimis, tot noaptea, liderilor de președintele Consiliului European, Charles Michel.

În discuție la reuniunea maraton a Consiliului European sunt dimensiunile, dar și condițiile de alocare de fonduri în ceea ce privește viitorul buget comun și inițiativa de redresare economică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Consiliului, Charles Michel, a declarat că noua propunere este rezultatul negocierilor de până acum între statele membre și că, atâta vreme cât liderii continuă să discute, sunt șanse să se ajungă la un acord.

„Am lucrat din greu, iar această propunere este rezultatul unei munci colective cu toți liderii de state și cu echipele lor. Ştiu că ultimii pași sunt întotdeauna cei mai dificili, dar sunt încrezător. Cred că și dacă va fi dificil, și dacă va fi nevoie să continuăm să lucrăm, sunt convins că un acord este posibil”, a declarat Charles Michel.

De altfel, acesta a fost mesajul predominant, luni, pornind de la ideea că efectele pandemiei sunt grave și e nevoie să fi contracarate cât mai rapid, iar asta e posibil doar cu un nou buget multianual și cu inițiativa de relansare.

Așadar, ideea este că atâta vreme cât nimeni nu pleacă de la Consiliu, e posibil să se ajungă la consens, macar pentru o parte dintre chestiunile cele mai contondente.

În acest moment, nu este clar dacă suma totală pentru buget și inițiativa de redresare va rămâne la propunerea inițială de 1,82 trilioane de euro.

În ce privește viitorul fond de relansare, noua propunere pusă pe masă de negocieri de către Charles Michel cuprinde o sumă de 390 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi nerambursabile, mai mult decât și-ar fi dorit statele denumite „frugale”, în frunte cu Olanda.

Aceste state au insistat mereu pe o pondere mai mare a creditelor, adică statele membre cel mai greu afectate de pandemie să dea înapoi, la un moment dat, banii, însă în noul text prevalează împrumuturile nerambursabile, atât că statele frugale ar putea fi convinse să cedeze dacă liderii vor fi de acord cu condiții drastice de accesare și control.

O altă temă controversată este cea a condiționării fondurilor europene de situația statului de drept, punct în care Ungaria chiar a amenințat că se va folosi de dreptul de veto.