Maurer i-a ras mustața lui Țiriac în urma unui pariu vânătoresc | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Maurer i-a ras mustața lui Țiriac în urma unui pariu vânătoresc | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Ion Gheorghe Maurer, alintat „Coconașul roșu” pentru eleganța, elocvența și aparenta erudiție afișate în cercul elitelor comuniste, a fost prim-ministru al României între 1961 și 1974.

 Avocat de profesie și odrasla unui alsacian și a unei franțuzoaice, Jean Maurer - pe numele său adevărat - era și un împătimit al vânătorii, al mâncărurilor alese și al coniacului fin. Pasiunea pentru arta cinegetică îl apropie însă pe Maurer de sensul fotografiei pe care v-o prezentăm astăzi, la 17 ani de la trecerea fostui lider comunist în lumea celor drepți.

FOTO; Gh. Maurer organiza, în anii ‚60, partide de vânătoare cu dedicație pentru liderii sovietici, în special pentru Nikita Hrusciov 

Povestea acestui instantaneu a prins contur undeva la finele anului 1968, mai precis la trei ani după ce Maurer pusese umărul la înscăunarea lui Ceaușescu în fruntea țării. Revenind la istorioara noastră, să consemnăm că vânătoarea în cauză a avut loc în pădurile de la granița dintre județele Brașov și Covasna și, pe lângă suita obișnuită a demnitarului comunist, își făcuse loc și Ion Țiriac, miliardarul de acum, pe atunci doar un învățăcel într- ale vânătorii și prieten la cataramă cu Jean, fiul lui Maurer.

Miza rămășagului: vârsta unui urs

La un moment dat, în bătaia puștilor a apărut un urs, prilej pentru vânători să se contreze pe seama vârstei superbului animal. Gheorghe Maurer l-a tachinat pe junele Țiriac, care purta încă de pe atunci o barbă și o mustață bogate. Dorind să-l impresioneze pe puternicul lider comunist sub aripa căruia tocmai se aciuase, Ion a primit rămășagul propus de experimentatul Maurer, riscându-și, în acest joc, podoaba facială, miza reală a rămășagului. După împușcarea ursului, când s-a dovedit că Maurer a avut dreptate, Țiriac și-a pierdut mustața, spre amuzamentul celorlalți bărbați.

„A fost o vânătoare mai lungă, de câteva zile, la urs. Am stat la Pelişor, la Sinaia, şi ne deplasam către Valea Bogăţii sau prin judeţul Covasna, că se ajungea uşor acolo. Tatăl meu îl tachina tot timpul pe Ţiriac în legătură cu mustaţa, de dimineaţa până seara. Puneau tot felul de pariuri trăsnite pe barba lui, dar n-a reuşit nimeni să-l facă să şi-o dea jos. Atunci când s-a bărbierit Ţiriac, tata a considerat că e o adevărată performanţă. Îmi amintesc că râdeam cu toţii de Ţiriac”, avea să dezvăluie Jean Maurer într-un interviu acordat în urmă cu opt ani ziarului Libertatea.