Evenimentul Zilei > Actualitate > Matt Damon, încurajat să candideze la preşedinţia SUA
Matt Damon, încurajat să candideze la preşedinţia SUA

Matt Damon, încurajat să candideze la preşedinţia SUA

Dacă nu va mai reuşi să atragă Oscaruri şi Globuri de Aur, actorul Matt Damon are o şansă să câştige cursa pentru preşedinţia Americii. Cel puţin aşa susţine regizorul american Michael Moore, după ce a lăudat implicarea actorului în problemele politice cu care se confruntă SUA.

Starul din "Identitatea lui Bourne" (2002) s-a alăturat unui protest ţinut de mii de profesori în apropierea Casei Albe, sâmbătă, împotriva unor măsuri politice educaţionale ale administraţiei Obama. Marşul numit "Save Our Schools" a fost organizat împotriva finanţării nediferenţiate pentru şcoli și împotriva testelor standardizate.
De asemenea, Damon s-a ridicat de curând şi împotriva politicienilor care au ezitat să adopte planul de ridicare a plafonului datoriei publice a Statelor Unite. Comportamentul militantist al actorului a atras atenţia lui Michael Moore, care a realizat o serie de documentare în care critică, printre altele, globalizarea şi marile corporaţii. El este convins că Matt ar fi candidatul ideal al democraţilor în cursa prezidenţială din 2012.
"Cred că a fost un act de curaj din partea lui prin faptul că nu a ţinut cont de ţinta criticilor şi a spus lucrurile care trebuiau spuse acolo", a calificat Moore discursul lui Damon.
Actorul a fost ultimul care a luat cuvântul, după analistul Diane Ravitch, expertul în educaţie Linda Darling-Hammond, Deb Meier, care a finanţat programe educaţionale, şi scriitorul Jonathan Kozol. Damon a spus că a venit să-i susţină pe profesori pentru că a fost crescut de un profesor (mama sa) şi că profesorii pe care i-a avut l-au învăţat să fie ceea ce este.
"Dacă vrei să câştigi, republicanii au arătat că soluţia este să aduci un candidat popular, chiar şi un actor. Am spus numele lui pentru că vreau să începem să gândim în acest fel", a explicat documentaristul.
Matt Damon a devenit cunoscut în 1997, când a colaborat cu Ben Affleck pentru "Good Will Hunting" şi au câştigat un Oscar şi Globul de Aur. După rolurile din "Salvaţi soldatul Ryan", "Cârtiţa" sau "Neînfrânt", va putea fi văzut alături de Scarlett Johansson în comedia "We Bought a Zoo", care va avea premiera în decembrie.