Ce MĂSURI își asumă PARTIDELE pentru creșterea reprezentării FEMEILOR în Parlament
- Ana Petrescu
- 11 octombrie 2016, 11:23
În contextul alegerilor parlamentare o dezbatere a avut loc, la începutul săptămânii, despre creșterea reprezentării femeilor în alegerile parlamentare din 2016. La eveniment au participat și reprezentanți ai principalelor partide politice precum PSD, PNL, ALDE, UDMR și USR care au anunțat câte femei vor avea pe liste la alegerile din iarnă.
Reprezentanţii partidelor politice prezenţi la dezbatere au promis măsuri concrete pentru asigurarea unei reprezentativități echilibrate a femeilor și bărbaților în Parlament:
UDMR - 4 sau 5 femei vor fi pe locuri eligibile din 28 de de candidați pe locuri eligibile
PSD - Cel putin 30% femei pe locurile eligibile pe listele de candidati. În fiecare județ va exista cel puțin o femeie pe locuri eligibile pe listele de candidați.
PNL - Cel puțin 30% femei pe locuri eligibile pe listele de candidați
ALDE - Susțin introducerea în legislație a cotelor de reprezentare a femeilor și bărbaților de cel puțin 30% pe listele de candidați. Încă nu s-au finalizat listele, dar doresc cât mai multe femei pe listele de candidați.
USR - Sunt deschiși la participarea cât mai multor femei pe listele de candidați.
Datele statistice ale Uniunii Inter-parlamentare poziționează România pe locul 133 în lume, cu o reprezentare a femeilor de 13.7% în Camera Deputaților și 7.7% în Senat.
În cadrul dezbaterii s-a amintit și de sistemul Zipper, asa numitul sistem “fermoar”, care este popular în unele state europene și care presupune ca listele de candidați ale partidelor să alterneze între o femeie, un bărbat sau ca la fiecare trei candidați să fie și o femeie.
Dezbaterea a fost organizată de Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei și Ambasada Țărilor de Jos împreună cu Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
La eveniment au particiopat membri ai partidelor politice – Biro Rozalia (UDMR), Gabriela Crețu (PSD), Ionuț Stroe (PNL), Dana Varga (ALDE) și Roxana Wring (USR), dar și Laurențiu Ștefan (Consilier prezidențial pe politică internă) și Oana Țoiu (Secretar de Stat, Ministerul Muncii). Dezbaterea a fost moderată de Oana Preda, Director Executiv al Centrului de Resurse pentru participare publică.