Statul pune la cale măsuri pentru impunerea taxelor la nunți și botezuri
- Iulia Moraru
- 23 septembrie 2023, 06:29
Statul pare să își mențină interesul pentru impozitarea veniturilor nedeclarate provenite din evenimente precum nunți și botezuri, chiar în fața unei serii de eforturi nereușite în ultimele două decenii.
Prin urmare, nunțile și botezurile vor fi taxate. Cel mai recent demers în acest sens a avut loc în luna octombrie 2018.
Atunci, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să trimită solicitări tinerilor proaspăt căsătoriți. Prin acestea le cerea să declare orice relații economice pe care le-au avut cu persoane fizice autorizate (PFA), firme sau alte persoane fizice care au furnizat servicii precum fotografie, muzică pentru petrecere și catering.
ANAF solicita atunci detalii precum nume, numere de telefon, adrese și intermediari. Totul, sub amenințarea unor amenzi de până la 5.000 de lei în caz de neconformare.
Nunțile și botezurile vor fi fiscalizate
Prin noile măsuri fiscale prezentate de Guvern pe data de 19 septembrie, se propune o revizuire a Legii 70/2015. Ea e însoțită de o impozitare de 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi verificată.
Schimbările propuse includ reducerea plafonului pentru plăți în numerar de la 10.000 de lei la 2.500 de lei începând cu anul 2025.
Legislația actuală, respectiv Legea 70/2015, stipulează că organizatorii de evenimente auu posibilitatea să primească în numerar sume reprezentând cesiuni de creanțe. Precum și împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau furnizări de servicii.
Aceste tranzacții pot fi efectuate în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei per persoană. Prin intermediul noilor propuneri fiscale, se intenționează să se opereze modificări asupra articolului 4 al Legii 70/2015.
Acest amendament prevede că, până la data de 31 decembrie 2024, plafonul plăților sau încasărilor în numerar pe care organizatorii de evenimente îl pot accepta nu va depăși suma de 5.000 de lei.
În plus, se preconizează că la data de 1 ianuarie 2025, acest plafon maxim va fi redus la 2.500 de lei.
Darurile primite de la nuntași ar putea fi impozitate cu 70%
În plus, noile propuneri fiscale includ și o dispoziție care prevede impozitarea cu 70% a veniturilor pentru care nu se poate furniza o dovadă concretă a sursei lor. Această modificare poate afecta, de asemenea, cadourile de nuntă primite de miri.
„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.
Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.
Ministerul Finanțelor ia în considerare modificarea cotei de impozit pentru veniturile obținute de persoanele fizice. Asta în cazul în care originea acestor venituri nu poate fi dovedită.
Cu alte cuvinte, pentru a evita această taxă, mirii ar putea solicita ca banii să le fie transferați în cont bancar. Astfel încât să poată furniza ANAF informații precise cu privire la suma primită și sursa acesteia. Prin urmare, vor beneficia de o cotă de impozitare de 10% în locul celei de 70%.