Impactul noilor măsuri fiscale asupra companiilor. Impozit real majorat la 20%-30%
- Iulia Moraru
- 29 octombrie 2023, 09:49
Măsurile fiscale incluse în legea pentru care Guvernul și-a asumat responsabilitatea în Parlament vor avea un impact semnificativ, mai ales asupra entităților care vor fi supuse impozitării pe baza cifrei de afaceri, potrivit unei analize efectuate de experții Deloitte România.
În cazul companiilor cu impozit pe cifra de afaceri rata reală de taxare se va majora considerabil, urcând la 20%-30%, odată cu punerea în aplicare a noilor reguli.
Sectoarele cel mai afectate de noile reglementări fiscale sunt tehnologia și telecomunicațiile, industria auto, sectorul retail, industria farmaceutică și prelucrarea industrială.
Impozitul pe cifra de afaceri va crește cu 20%-30%
Conform aceluiași studiu, impozitul pe cifra de afaceri ar putea aduce un venit suplimentar de 6,5 miliarde de lei pe an la bugetul de stat.
Experții de la Deloitte subliniază că legea ar putea intra în vigoare începând cu luna octombrie. Asta întrucât așteaptă doar promulgarea prezidențială din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.
Dintre schimbările cu aplicabilitate imediată, putem menționa restrângerea unor facilități fiscale acordate angajaților din anumite sectoare.
Aici ne referim la eliminarea scutirii de impozit pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei pe lună pentru angajații din domeniul IT și reintroducerea contribuției de sănătate pentru angajații din construcții și agricultură.
Impozitul minim pe profit, cea mai semnificativă măsură din pachet
Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România, consideră că una dintre cele mai semnificative măsuri din acest pachet este introducerea unui impozit minim pe profit.
Acesta va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri și va fi aplicabil în cazul în care impozitul pe profit, calculat conform regulilor generale, este mai mic în sumă absolută decât acest nivel minim.
Această măsură va fi valabilă pentru companiile cu cifra de afaceri ce depășește 50 de milioane de euro.
70% din companiile cu impozit minim ar urma să fie taxate pe cifra de afaceri
Se estimează că aproximativ 1.000 de companii, reprezentând aproximativ o treime din marii contribuabili, atât companii românești, cât și multinaționale, vor fi afectate de această reglementare, conform analizei Deloitte.
„Dintre companiile vizate de impozitul minim, 70% ar urma să fie taxate la cifra de afaceri şi doar 30% rămân la impozitul pe profit, conform datelor raportate de companii pentru 2022 şi estimărilor pe 2023.
În consecinţă, pentru acestea, dar şi pentru contribuabilii care vor datora impozit suplimentar, cel mai probabil va creşte cota efectivă de impozitare începând cu 2024.
Cele mai afectate vor fi companiile din tehnologie şi telecomunicaţii, pentru care impozitul total urcă la 31%, industria auto (la 30%), retail (la 29%), domeniul farmaceutic (la 29%) şi industria prelucrătoare (la 28%).
Calculele au la bază impozitul pe profit raportat de companii pentru anul trecut şi cifra de afaceri estimată. Este de reţinut faptul că impozitul pe cifra de afaceri se aplică şi societăţilor din aceleaşi categorii care au pierdere fiscală, aproximativ 100 din totalul menţionat. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 şi ar putea aduce la buget aproximativ 6,5 miliarde de lei anul viitor”, a detaliat Alexandra Smedoiu, potrivit zf.ro.