Update. Asumarea răspunderii pe creșterile de taxe, la Parlament. Ce spune Ciolacu

Update. Asumarea răspunderii pe creșterile de taxe, la Parlament. Ce spune Ciolacu Premierul Marcel Ciolacu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marți, Guvernul va asuma răspunderea asupra măsurilor fiscale. Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului, oferind astfel senatorilor și deputaților oportunitatea de a depune amendamente. Executivul va convoca o ședință în jurul orei 13.00 pentru a decide cu privire la acceptarea sau respingerea acestora.

Update 2 - Ciolacu: Nu taxăm banii de la nuntă sau botez

„Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau iahturi ori mașini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică! Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generații întregi!”, a declarat Ciolacu.

„Vom crește masiv amenzile și vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație.

Update - Ciolacu: Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârșit

„Modelul economic bazat pe privilegii și facilități fiscale pe care s-a mers până acum nu mai poate continua! România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei și o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri”, a spus premierul Ciolacu în Parlament, la asumarea răspunderii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi avem printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puțin TVA. Practic, mai mult de o treime NU încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%.

Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârșit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Așa nu vom ajunge nicăieri!

În ultimii ani s-au dat facilități fiscale imense pentru firme și diverse categorii de angajați. Logic, ca urmare a creșterii economice, ar fi trebuit ca și veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice”.

Pachetul de măsuri fiscale permite parlamentarilor să depună amendamente până la ora 13.00, conform deciziei luate marți dimineață de conducerea reunită a celor două Camere. Vezi amendamentele finale din lege aici.

Ultima versiune pentru pachetul de măsuri fiscale

Ulterior, la ora 18.00, Parlamentul se va întruni în ședință comună pentru a discuta și asuma răspunderea Guvernului asupra acestui pachet de măsuri fiscale.

Următorul pas constă în posibilitatea senatorilor și deputaților de a depune omoțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură nu trece, atunci legea se consideră adoptată.

Principalele măsuri propuse de Guvern

Taxarea microîntreprinderilor

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro
  • 3%, pentru microîntreprinderile care: realizează venituri peste 60.000 euro. Sau desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice.

Impozit pe venit pentru IT-iști

Se propune extinderea perioadei de aplicare a facilității fiscale pentru IT-ști până la 31 decembrie 2028. Similar cu termenul prevăzut pentru alte sectoare precum construcții, agricultură și industria alimentară.

De asemenea, se propune introducerea unui plafon pentru scutirea de la plata impozitului pe venit, limitându-l la 10.000 lei inclusiv.

Salariile angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară, afectate de CASS

Potrivit Ministerului Finanțelor, această acțiune urmărește să respecte angajamentele Guvernului în cadrul PNRR pentru reducerea treptată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive.

Cu accent pe impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Și fără a prejudicia creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor afectate de deciziile de politică fiscală.

TVA crescut pentru bunuri și servicii, în pachetul de măsuri fiscale

  • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
  • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp. Exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei. Exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.
  • Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.
  • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
  • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive.
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Rămân la TVA de 5%:

  • livrarea de manuale școlare,
  • cărți, ziare și reviste,
  • accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Taxă pe zahăr

Băuturile care conțin zahăr vor fi supuse unei noi taxe:

  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl.
Impozite

Impozit. Sursa: Arhiva EVZ

Impozit pentru proprietăți scumpe

Se propune instituirea unui impozit special pentru locuințe/apartamente și vehicule de lux.

  • persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.

Taxe pentru companii mari și bănci

Impozitul special este aplicabil în cazul în care contribuabilul înregistrează o cifră de afaceri de peste 50.000.000 de euro în anul precedent.

Și dacă, în timpul anului fiscal/anului fiscal modificat, impozitul pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul este mai mic decât impozitul minim stabilit pe baza cifrei de afaceri.

Se introduce și Sistemul național RO e-Sigiliu

Se introduce Sistemul Național RO e-Sigiliu, o platformă bazată pe dispozitive electronice și aplicații informatice care asistă autoritățile în identificarea posibilelor incidente de deviere a transporturilor rutiere de bunuri.

Acest sistem operează indiferent dacă mărfurile sunt în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic din țară.

Nou plafon pentru plata CASS

Se propune un nou plafon pentru plata CASS de 10% pentru persoanele care obțin venituri din activități independente.

În esență, aceste persoane vor plăti o rată de 10% la veniturile lor nete, cu condiția să aibă venituri sub echivalentul a 60 de salarii minime. Dacă depășesc acest nivel, plata va fi plafonată la echivalentul a 60 de salarii minime.

Modificări privind voucherele

  • Indemnizația de hrană va fi acordată numai angajaților din sectorul bugetar ale căror venituri salariale nu depășesc 14.000 de lei brut;
  • Sporul de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar va fi limitat la maxim 1.500 de lei;
  • Se propune o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, inclusiv a cheltuielilor materiale și servicii.