Evenimentul Zilei > Social > Măsură radicală luată de angajații din Educație. Cu ce amenință guvernanții, după protestele din fața sediilor PNL și PSD
Măsură radicală luată de angajații din Educație. Cu ce amenință guvernanții, după protestele din fața sediilor PNL și PSD

Măsură radicală luată de angajații din Educație. Cu ce amenință guvernanții, după protestele din fața sediilor PNL și PSD

Angajații din sistemul de învățământ care sunt și membri de sindicat au transmis că miercuri, 19 ianuarie, intră în grevă. Măsura luată de salariați reprezintă un avertisment pentru guvernanți, care au promis majorarea salariilor, dar a dat uitării prevederile stabilite prin lege. Poziția manifestanților vine după ce, în urmă cu două zile, Educația a ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile.

Angajații din învățământ intră în grevă. Reprezentanții a două sindicate din Educație au transmis că miercuri, în intervalul orar 11.00-13.00, salariații care sunt și membri de sindicat nu vor presta niciun fel de activitate în școli. Manifestarea reprezintă un semnal de alarmă pentru guvernanții care se pare că i-au dat uitării pe aceștia.

Educația intră în grevă. Cu ce amenință angajații

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, să declanşeze o grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi instituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „Spiru Haret” şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00”, se arată într-un comunicat de presă emis de cele două organizații.

Decizia liderilor de sindicat vine după ce, joi, 13 ianuarie, salariații din învățământ au marcat al 4-lea protest organizat în fața Guvernului. La acesta se adaugă, potrivit sursei citate, alte 20 de manifestații organizate de sindicate teritoriale.

„Majorarea salarială a provocat o stare de nemulțumire”

Peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut, semnalează federațiile sindicale din Educație, precizând și că salariații au prestat activități care nu au avut legătură cu fișa postului în perioada pandemiei de coronavirus.

„Personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017.

Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ”, se arată într-un comunicat emis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.