Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase de pe plajele litoralului

Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase  de pe plajele litoralului

Raportul de monitorizare a plajelor, efectuat de Organizația Mare Nostrum, indică o scădere a cantității de deșeuri față de toamnă trecută, însă pe lista gunoaielor adunate de pe întinderile de nisip au apărut măștile de protecție, voluntarii de mediu atenționând că acestea se degradează în 450 de ani.

Deșeuri din plastic, cifre în scădere.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziție 2 ani, adică până în 2021, pentru implementarea directivei de eliminare a plasticului de unică folosință. Decizia vine în ideea reducerii numărului celor mai frecvente zece deșeuri marine din plastic de unică folosință care se găsesc pe plajele europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

În decembrie 2019, ca urmare a petiției inițiate de ONG Mare Nostrum, la Constanța a fost interzisă utilizarea acestor obiecte de unică folosință din plastic pentru evenimentele publice organizate și finanțate de municipalitate. Inițiativa a devenit HCL și a fost aprobată în întâlnirea de Consiliu Local de pe 19 decembrie 2019.

Pornind de la aspectele detaliate mai sus, cantitatea de deșeuri de unică folosință găsite pe porțiunile de plajă devine cu atât mai importantă.

Tacâmurile și tăvile din plastic înregistrează o scădere în octombrie 2020 (18 bucăți), față de primăvara aceluiași an (89 bucăți). Pentru paiele și bețele de amestecat se înregistrează aceeași tendință crescătoare pentru toamna lui 2020 (748), față de primăvară (206).

Anul 2019 rămâne cel mai murdar an (45.814 deșeuri identificate în sesiunile aprilie și septembrie.  În această sesiune, monitorizarea perimetrelor de plajă s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Marine litter monitoring on the Romanian coast”,  co-finanțat prin Ocean Solutions Microgrants.