Master-Planul investițiilor în Turism, aprobat de Guvern

Master-Planul investițiilor în Turism, aprobat de Guvern

Master Planul investițiilor în Turism, propus de ministrul Mircea Dobrea a fost aprobat, ieri, în ședința de Guvern. Actul normativ prevede obiective pentru promovarea și dezvoltarea superioară a destinațiilor turistice din țară, dar și a României ca macrodestinație.

Îmbunătățirea performanțelor turismului devine, cel puțin la nivel declarativ, un obiectiv serios pentru Guvern și, astfel, ministerul de resort propune un Master plan al investițiilor în turism, care a fost adoptat, vineri, potrivit TOMIS NEWS.

Programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică. De asemenea, se urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Actul normativ prevede activități majore în domeniul turismului: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement dar și dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării și cea din zona montană înaltă și, nu în ultimul rând, extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană. Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a explicat pentru TOMIS NEWS ce reprezintă această HG de vineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Au fost câteva sute de proiecte în HG 120/2010 (cuprinzând programele și proiectele de investiții în turism și a surselor de finanțare a documentațiilor tehnice și a lucrărilor de execuție a programelor și obiectivelor de investiții în turism – n.r.) și în șapte ani de zile s-au realizat doar 46 la nivel național! Acest master plan care abrogă 120/2010 s-au reluat propunerile de proiecte pe care le au autoritățile publice locale, care au pe raza lor stațiuni de interes național sau local, și am introdus niște criterii, în așa fel încât să fim convinși că și autoritățile își doresc să realizeze aceste investiții! Anume: toate autoritățile publice locale trebuie să prezinte până la 31.12.2018 documentațiile tehnico-economice, adică studii de fezabilitate, dosarul complet. Dacă nu le prezintă, proiectul este automat șters! Nu mai este vina Guvernului că nu s-a făcut! Este un termen maximal, exagerat de maximal! De exemplu, cine are stațiune de interes național, contribuie cu 90% statul și 10% contribuția locală; cine are de interes local 85% cu 15% și cine nu are stațiune au 70% cu 30%. Avem trei proiecte de interes național, unde Guvernul dă 100%! Avem 150 km de pârtii de ski în zonea Bâlea-Capra, unde se dublează capacitatea de ski. Al doilea proiect este portul din Constanța, la limita municipiului cu stațiunea Mamaia, în zona căminelor studențești și, al treilea proiect, este portul Sulina! Mai sunt și alte proiecte pentru Constanța, undele au fost updatate de la HG 120/2010”, a spus ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Pentru județul Constanța, Master-Planul investițiilor în turism prevede amenajarea unor centre de prevenție, tratament medical primar și a punctelor de salvamar din zona litorală a județului; mini-porturi turistice la Ostrov, Capidava, Rasova și Ghindărești; extinderea Delfinariului; amenajarea portului de agrement Marina Nord, municipiul Constanța; amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, Eforie; realizarea unui port de agrement tot în Eforie; creșterea atractivității turistice a stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud și un centru multifuncțional de turism balneo-fizioterapeutic, în localitatea Techirghiol.

Stabilirea investițiilor finanțabile a fost realizată și pe baza unei consultări a unităților administrativ teritoriale, care au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, funcție de necesitățile locale de dezvoltare a infrastructurii turistice, bazate pe cererea turistică.  În urma aplicării filtrelor de selecție prezentate au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local.