Evenimentul Zilei > Sport > Mașini de făcut bani. Doar trei legende ale sportului au atins pragul unui miliard de dolari
Mașini de făcut bani. Doar trei legende ale sportului au atins pragul unui miliard de dolari

Mașini de făcut bani. Doar trei legende ale sportului au atins pragul unui miliard de dolari

Doar trei oameni au devenit miliardari în istoria sportului, iar un al patrulea se pregătește, în acest an, să intre în acest club ultra-exclusivist.

Conform revistei americane Forbes, Roger Federer (38 de ani) va atinge un miliard de dolari câștigați în prodigioasa carieră. Aici au fost incluse veniturile pe care elvețianul le-a atras din competiții, dar și din publicitate. Al doilea domeniu, care trăiește în simbioză cu primul, este mult mai profitabil pentru marii sportivi.

2019 a fost un an excelent pentru Roger, din punct de vedere al banilor. Tenismenul din „Țara Cantoanelor” a atras venituri de 93,4 milioane de dolari și a ajuns la un total de 900 de milioane. Deținătorul a 20 de titluri de Mare Șlem a beneficiat, de pe urma victoriilor din teren de 129 de milioane de dolari, sumă mult mai mică în comparație cu banii din publicitate. Imaginea lui Federer vinde fabulos, așa că marile companii se bat pentru a-l convinge să semneze contracte. Doar din înțelegerea pe care o are cu japonezii de la Uniqlo, producător de vestimentație casual, Roger își va umple conturile cu 30 de milioane de dolari.

Până acum, doar trei sportivi au reușit să atingă pragul miliardului de dolari. Este vorba despre Michael Jordan, Tiger Woods și Floyd Mayweather. Primul sportiv care a devenit o mașină de făcut bani a fost Michael Jordan (56 de ani). Baschetbalistul, considerat cel mai mare din istorie, a făcut istorie la Chicago Bulls și a dat marea lovitură financiară atunci când a semnat un contract cu Nike, producător de echipament sportiv. A mai fost imaginea MC Donald’s, Gatorade, Coca Cola sau Chevrolet. Jordan a fost primul mare produs de marketing din sport, într-o perioadă în care nu existau internet și rețele de socializare.

Credit de mulți specialiști ca fiind cel mai important jucător de golf din istorie, Tiger Woods (44 de ani) a devenit și el miliardar, grație imaginii pe care și-a construit-o, ajutat de succesul pe care l-a avut cu crosele. Și în cazul lui se poate discuta despre succesul marketingului. Conform revistelor financiare din SUA, în 14 ani de activitate, doar 12% din banii câștigați de Woods au provenit din premiile turneelor, restul fiind aduși de publicitate.

Woods a avut și mari probleme, din cauza scandalurilor extraconjugale în care a fost implicat. Americanul a pierdut sume imense de bani, după divorț, pentru că sponsorii nu au mai vrut să-și asocieze imaginea cu el.

Din punct de vedere financiar, cel mai de succes boxer din istorie este Floyd Mayweather jr. (42 de ani). A devenit de 15 ori campion mondial la 15 categorii diferite și o medalie de bronz la Olimpiada din 1996. Și-a înființat prima firmă de promovare a boxului, Mayweather Promotions și a generat un număr fără precedent de clienți pay-per-view, 19,5 milioane. În ultima zi a anului 2018 a acceptat să participe la un meci demonstrativ, în Japonia, împotriva lui Tehshin Nasukawa, campion de MMA și kickbox. A primit o bursă de 77 de milioane de euro și a câștigat în două minute. Este neînvins în carieră și a fost poreclit, elocvent, „Money”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.