Evenimentul Zilei > Social > Mașina activistului de la Neuer Weg a fost incendiată la miezul nopții
Mașina activistului de la Neuer Weg a fost incendiată la miezul nopții

Mașina activistului de la Neuer Weg a fost incendiată la miezul nopții

Mașina folosită de Hans Hedrich, activistul ONG-ului Neuer Weg, a fost incendiată acum trei nopți, pe una din străzile municipiului Sighișoara. Hedrich este unul din primii activiști care a atras atenția asupra afacerilor Holzindustrie Schweighofer în România, dar și cel care – spre exemplu – a dat în judecată Agenția pentru protecția mediului din Sibiu, în cazul prospecțiunilor referitoare la gazele de șist.

Mașinii Dacia Logan folosită de Hans Hedrich i-a fost dat foc în jurul orei 00:00 a zilei de miercuri, pe strada Caraiman din municipiul Sighișoara: la roțile de pe partea dreaptă și la baza parbrizului au fost aruncate cârpe îmbibate cu combustibil, cărora li s-a dat foc, în prealabil. Focul a fost stins înainte ca mașina să fie distrusă în totalitate, iar poliția a deschis un dosar penal.
”Motivele faptei îmi sunt, evident, necunoscute. Acestea pot fi de ordin strict personal (un conflict mai vechi cu vecini) sau legate de activitatea mea, aparent incomodă, mai ales în chestiuni privind tăierile ilegale de păduri, patrimoniu construit, anticorupție. Întâmplător sau nu, în pădurea din imediata apropiere, au avut loc, până în vara anului 2016, tăieri aparent abuzive. După reclamații depuse printre altele și de mine, acestea au încetat… Problema tăierilor masive și parțial ilegale de păduri persistă însă și la Sighișoara, ca în atâtea alte zone din țară”, a scris Hans Hedrich, după incident, pe site-ul asociație înființată de el, Neuer Weg.

Anchetă cu semne de întrebare

”Amenințări directe, asupra mea, nu au mai fost până acum. Nu mă sperie incidentul, nu mă descurajează, dar îmi dă de gândit. Încerc să scot ceva pozitiv din această situație pentru cauza noastră. Să arătăm oamenilor ce se întâmplă, că este nevoie de solidaritate. Probabil că asta e cel mai important”, declară acum Hans Hedrich.
El spune că reprezentanții poliției sighișorene au răspuns rapid apelului său, dar ancheta nu evoluează după cum s-ar aștepta. ”Criminaliștii au venit repede la fața locului, primele formalități au fost în regulă, dar deja am primele semne că polițiștii nu au mare interes să afle făptașul. Spre exemplu, nu ar fi luat unele probe dacă nu aș fi insistat eu. Mă refer la acele resturi de cârpă îmbibate cu combustibil. Nu erau toate arse și mă gândesc că puteau fi folosite, analizate cel puțin. Apoi, al doilea aspect ar fi cel legat de camerele de luat vederi din zonă, aparate instalate pe casele private din apropiere. La una dintre case a mers un polițist care a întrebat proprietarul dacă are o astfel de cameră de luat vederi care să «bată» pe strada unde s-a produs incendierea. Proprietarul casei i-a răspuns afirmativ polițistului care, mai apoi, a plecat pur și simplu. Fără să ceară sau să privească înregistrările. În aceste condiții, o să trec eu pe la vecini și o să preiau eu investigația pe cont propriu”, descrie Hedrich.

Apel la donații

Dacia Logan incendiată era folosită de Hedrich, dar altcineva este proprietarul. În urma incendierii, mașina nu mai pornește, dar poate fi reparată, consideră activistul. ”Dacă era al meu, circulam cu autoturismul așa ars, în semn de protest”, susține activistul. Care, acum, va trebui să returneze mașina în starea de la momentul luării în primire. ”Din toate aceste motive mă văd însă nevoit să apelez pe această cale la bunăvoința și la solidaritatea dumneavoastră, pentru o donație, cât de modestă, cu care să acopăr cel puțin o parte din cheltuielile reparației – o parte urmând să fie suportată de asociația noastră. Din motive de transparență, vom publica rezultatul acțiunii de donații, cât și modul cum au fost cheltuiți banii”, este apelul lansat de Hans Hedrich. Care, la trei zile după, spune că reacțiile sunt pozitive. ”Am fost contactat și de oameni din România și din străinătate, cunoscuți sau necunoscuți, care au vrut să doneze. Le mulțumesc tuturor pentru solidaritate. Chiar și o vorbă bună este de mare ajutor. Și o donație, evident”.

Cei care doresc să realizeze astfel de donații pot utiliza contul Asociația Neuer Weg, cu IBAN: RO60RNCB0055137249280001, al Băncii Comerciale Române, Sucursala Făgăraș, BIC/SWIFT: RNCB ROBU.

Despre lupta lui Hans Hedrich pentru protejarea patrimoniului construit, împotriva tăierilor ilegale sau alte probleme de mediu, puteți citi pe site-ul asociației sale, Neuer Weg (trad. – drum nou).