Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aeroporturi și avioane
- Sabina Popescu
- 11 mai 2022, 19:08
Începând de săptămâna viitoare, nu va mai fi necesară purtarea măștilor de protecție în aeroporturi și în avioane, au anunțat autoritățile UE. Modificarea regulilor are loc pe fondul relaxării restricțiilor privind pandemia de coronavirus. Totuși, turiștilor care prezintă anumite simptome îngrijorătoare li se recomandă ca, din respect pentru ceilalți, să își ia măsuri de protecție.
Măștile de protecție nu vor mai fi obligatorii în aeroporturile și avioanele din Uniunea Europeană începând de săptămâna viitoare, au decis autoritățile de la Bruxelles, potrivit unui document ce vizează ridicarea restricțiilor pe măsură ce pandemia „se diminuează”.
Masca de protecție nu va mai fi obligatorie
Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană a transmis că speră ca această decizie comună, luată împreună cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, să marcheze „un mare pas înainte în normalizarea călătoriilor aeriene” pentru pasageri și echipaje.
Noua linie directoare „ține cont de ultimele evoluții ale pandemiei, în special de nivelurile de vaccinare și de imunitate dobândită în mod natural, precum și de ridicarea concomitentă a restricțiilor într-un număr tot mai mare de țări europene”, au transmis cele două agenții într-o declarație comună.
Recomandări pentru turiști
„Cu toate acestea, pasagerii ar trebui să se comporte în mod responsabil și să respecte alegerile celor din jur. Iar un pasager care tușește și strănută ar trebui să ia în considerare cu insistență purtarea unei măști de față, pentru liniștirea celor care stau în apropierea sa”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky.
În timp ce aceste reguli intră în vigoare pe 16 mai, normele privind măștile de protecție pot varia în continuare în funcție de fiecare companie aeriană, dacă acestea zboară spre sau dinspre destinații unde regulile sunt diferite.
Ce nu au voie operatorii de aeroporturi să impună călătorilor
Directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, Andrea Ammon, a spus că spălarea mâinilor și distanțarea socială ar trebui să fie în continuare practicate, dar operatorii de aeroporturi sunt sfătuiți să nu impună cerințe de distanțare dacă acestea sunt susceptibile de a conduce la un blocaj.
De asemenea, agențiile au recomandat companiilor aeriene să mențină în așteptare sistemele de colectare a informațiilor de localizare a pasagerilor, în cazul în care acestea sunt necesare în viitor, de exemplu dacă apare o nouă variantă periculoasă, potrivit unui comunicat citat de ABCNews.
Dispute între pasageri și companiile aeriene
Cerința de a purta măști în avioane este în vigoare de aproximativ doi ani. Ea a condus ocazional la dispute între pasageri și companiile aeriene. Compania germană Lufthansa a refuzat săptămâna trecută îmbarcarea unui grup mare de călători evrei la bordul unui avion, deoarece unii dintre ei au refuzat să poarte măști. Compania aeriană și-a cerut scuze pentru incident.
Scăderea numărului de cazuri de COVID-19 raportate în ultimele săptămâni a determinat țările din Europa să renunțe la restricțiile legate de pandemie.
Guvernul german a transmis miercuri că a dizolvat un grup operativ de criză desemnat să conducă răspunsul oficial.
Guvernul francez a anunțat separat în aceeași zi că, începând de săptămâna viitoare, oamenii nu vor mai fi obligați să poarte mască de protecție în niciun mijloc de transport public.