Masacrul tinerilor din Napoli: în 17 zile au fost uciși trei băieți
- Iuliu Vlădescu
- 11 noiembrie 2024, 06:54
La Napoli a mai murit un tânăr. Sâmbătă dimineața, în jurul orei 5, Arcangelo Correra, în vârstă de 18 ani, a fost ucis cu o împușcătură în cap, în centrul istoric al orașului.
A treia crimă căreia îi cade victimă un tânăr, la Napoli
Este a treia crimă în decurs de 17 zile: înaintea lui, au fost uciși Emanuele Tufano, în vârstă de 15 ani, și Santo Romano, în vârstă de 19 ani.
Arcangelo a murit împușcat în cap și este posibil ca proiectilul care l-a ucis să fi plecat, din greșeală, din arma unui prieten în timp ce o mânuia.
Tânărul de 18 ani, care a murit la scurt timp după ce a fost internat în spital, se afla în via dei Tribunali, una dintre străzile principale ale centrului istoric al orașului.
Două persoane au fost duse la secția de poliție și sunt audiate: printre acestea se numără și un văr al victimei. Echipa Mobile investighează cazul.
Correra este vărul lui Luigi Caiafa, un tânăr de 17 ani ucis în centrul orașului pe 4 octombrie 2020 într-un conflict armat cu polițiști, care interveniseră pentru a dejuca un jaf comis de același adolescent.
„Să eliberăm Napoli de violență”
Întâmplător sâmbătă, chiar în centrul istoric, a avut loc adunarea publică intitulată „Să eliberăm Napoli de violență”, promovată de asociația Libera și arhiepiscopia din Napoli, ca răspuns la celelalte două crime care au avut loc în ultimele zile.
„Poliția este deja foarte activă pe această temă. Ceea ce se întâmplă trebuie să ne determine să lucrăm în continuare pe de o parte la control, pe de altă parte la muncă, incluziune socială și educație, având în vedere că aceste fenomene implică oameni foarte tineri”, spune primarul orașului, Gaetano Manfredi.
17 zile de coșmar - Moartea lui Correra este cel mai recent episod dintr-o serie întunecată care a început între 23 și 24 octombrie, când Emanuele Tufano, în vârstă de 15 ani, a fost ucis.
Un schimb de focuri, mai exact douăzeci, în inima orașului Napoli, în timpul căruia băiatul a fost împușcat în spate, poate în timp ce fugea.
Masacru la Napoli și în provincie
La puține zile distanță, la San Sebastiano al Vesuvio, tânărul Santo Romano, în vârstă de 19 ani a fost ucis din cauza unui pantof călcat în picioare, de cineva care avea doar 17 ani.
Astfel, între Napoli și provincie, continuă ceea ce pare a fi un adevărat masacru și ai cărui protagoniști, între victime și criminali, sunt tinerii.
În noaptea în care Emanuele și-a pierdut viața, un grup mare de bărbați tineri și foarte tineri înarmați din cartierul Sanità a deschis focul asupra unui grup mai mic de rivali din Piazza Mercato, care a răspuns tot prin focuri de arme.
În momentul de față există doi suspecți, și ei foarte tineri, un băiat de 15 ani și altul de 17 ani. La San Sebastiano al Vesuvio, însă, Santo a fost lovit în piept: o dispută care a pornit din cauza unui pantof, și care s-a transformat ulterior, într-un adevărat atac. Un tânăr de 17 ani a mărturisit, iar acum sunt căutați complicii.
2023, an tragic pentru băieții din oraș
Şi 2023 a fost un an tragic pentru băieții din Napoli. În noaptea dintre 19 și 20 martie 2023 a izbucnit o ceartă în fața localului Chalet di Mergellina, și în acel caz tot pentru un pantof călcat în picioare.
A izbucnit o ceartă, au urmat niște împușcături și fără nicio logică criminală, aspirantul bucătar de pizza Francesco Pio Maimone a fost ucis din greșeală la doar 18 ani.
În urmă cu câteva zile criminalul și-a cerut scuze: „Poate că tăcerea era mai bună”, a comentat sora victimei. Giovanbattista Cutolo, tânărul muzician ucis cu trei împușcături în Piazza Municipio la 31 august 2023, avea 19 ani.
Îi plăcea muzica, cânta la corn și se formase la Scarlatti Young Orchestra. În acea dimineață fatidică, cu puțin timp înainte de zorii zilei, Giogiò a fost ucis din cauza unui scuter prost parcat și pentru că a luat apărarea unui prieten.
În data de 6 octombrie , ucigașul muzicianului, în vârstă de doar 17 ani, a primit o pedeapsă redusă și va putea fi eliberat după cel mult 14 ani de moartea lui Giogiò.
(Articol de Antonio Averaimo, Avvenire; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)