Autoritățile din statul asiatic au declanșat starea de alertă după știrile care au scandalizat întregul mapamond. „V-a expirat timpul!”, a declarat prim-ministrul James Marape.

Totul a pornit din cauza luptelor pentru supremație dintre două grupări ce vor să controleze zona montană din Papua Noua Guinee. Pe 6 iulie, șase oameni care se întorceau de la o ceremonie religioasă au fost prinși într-o ambuscadă și mitraliați.

A doua zi, un grup de persoane înarmate până în dinți au intrat în satul Karida din regiunea Hela, acolo unde au ucid 18 persoane și au rănit alte câteva zeci. Imaginile de la fața locului sunt cutremurătoare. Printre victime se numără și copii sau femei însărcinate, care au fost fie împușcate, fie măcelărite cu macete și cuțite. Unele dintre victime au suferit răni atât de grave încât sunt imposibil de recunoscut.

Astăzi e una dintre cele mai triste zile din viața mea. Mulți copii și mame nevinovate au căzut victime. Criminalilor și găștilor care se ocupă cu așa ceva le transmit un singur mesaj: timpul vostru a trecut! Nu mă tem să apelez la cele mai puternice măsuri legale împotriva voastră. Pedeapsa cu moarte este deja în funcțiune”, a spus prim-ministrul Marape.

Acesta a dezvăluit și una din cauzele dezastrului: numărul mic al polițiștilor din zonă. ”Cum poate o provincie de 400 de mii de oameni să funcționeze când numărul forțelor de ordine este sub 60?”, a întrebat acesta retoric.