Au apărut recent ultimele două numere (2 şi 3 pe 2018) ale revistei „Martyria”, cea mai elegantă publicaţie bisericească din România.
Numărul 2/2018 este închinat marelui stareţ, ascet şi ierarh Calinic de la Cernica, primul dintre primii şapte sfinţi români canonizaţi în 1955.
Sumarul numărului 2 se deschide – ca întotdeauna – cu un remarcabil text datorat Înaltpreasfinţitului Varsanufie, intitulat Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, la 150 de ani de la naşterea sa în Împărăţia cea veşnică. Alte contribuţii demne de reţinut sunt acelea ale prof. dr. Mihaela Palade, Un arhitect cu vederi neoclasice într-o lume neoromantică – Sfântul Calinic de la Cernica (ştiut fiind că marele ierarh a proiectat personal câteva biserici la mânăstirile Cernica, Pasărea şi la Episcopia Râmnicului), Luizei Barcan, Mânăstirea Popânzăleşti, o ctitorie a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, şi scriitorului Dan Ciachir, Cronica unei canonizări. În acest număr se încheie, cu al treilea episod, strălucitul dialog cu Arhimandritul Atanasie Prodromitul, stareţul schitului omonim din Sfântul Munte, purtat de părintele Ştefan Zară şi de monahul Gherasim Prodromitul. Nu lipsesc nici din acest număr proza şi teatrul, reprezentate de Ina Sterescu, autoarea piesei Călugărul fără de arginţi, respectiv de Andrei Cărpeneanu, care semnează proza Fecioara din iederă.
Numărul 3 al revistei „Martyria” se deschide cu o concentrată meditaţie a chiriarhului Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, intitulată Credinţa ortodoxă – fundamentul unităţii tuturor românilor, din care desprindem: „Rugăciunea pentru «unitatea credinţei», cerută de către credincioşi, presupune şi unitatea de vieţuire. În Sfânta Liturghie, clerul şi credincioşii se prezintă înaintea lui Dumnezeu ca o unitate, după modelul Sfintei Treimi: «Şi ne dă nouă, cu o gură şi o inimă, a slăvi şi a cânta Preacinstitul şi de mare cuviinţă Numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor». Această unitate reflectată în cultul divin este lucrătoare şi în plan social: uniţi în Hristos, Domnul Cel Unul, credincioşii trebuie să lucreze în lume pentru a împărtăşi această unitate prin slujirea jertfelnică faţă de aproapele. Adevărata comuniune sau unitate a creştinilor se constituie doar în unitatea Trupului Celui Înviat al Mântuitorului. Fiecare credincios este chemat personal să se facă părtaş, în cadrul Sfintei Liturghii, de darurile care izvorăsc din Persoana lui Hristos Cel Înviat, să se întărească din puterea harică ce izvorăşte din Trupul Înviat al Domnului”.
Meditaţia ÎPS Varsanufie legată de credinţă aminteşte spontan de faptul că, în luna decembrie, o cercetare sociologică întreprinsă de oameni de ştiinţă americani a stabilit că ţara noastră se află pe primul loc în materie de credinţă în Dumnezeu şi în Biserică.
Din sumarul bogat reţinem în primul rând studiul părintelui academician Mircea Păcurariu, cel mai mare istoric bisericesc român contemporan, intitulat Biserica şi Unirea din 1918. Alte colaborări demne de reţinut sunt cele semnate de profesorul Adrian Cioroianu, scriitorul Dan Ciachir şi părintele Laurenţiu Rădoi, la care se adaugă În drum spre Iaşi, drama în trei acte a Ivonei Boitan, respectiv bucata marcată de un indenegabil talent literar Stareţa, datorată părintelui Ştefan Zară.