Mărturii la 30 de ani de la Revoluție. Înregistrarea le tulbură prezentul

Mărturii la 30 de ani de la Revoluție. Înregistrarea le tulbură prezentul

Părinţii tânărului de 19 ani, Daniel Ispas, împuşcat în zilele evenimentelor tragice din decembrie 1989, îşi jelesc copilul chiar şi acum, după 30 de ani.

„Aveam înregistrarea cu moartea lui, dar doi ani nu am avut curaj să ne uităm la ea”, spune tatăl băiatului.

Tânărul militar a fost împușcat cu gloanțe explozibile pe Aeroportul Otopeni, unde a fost trimis alături de alți colegi să întărească apărarea.

„Căzut eroic la Otopeni. În inimile noastre îndurerate te vom păstra cu sfințenie veșnic nemuritor”, este mesajul scris pe mormântul lui Daniel Ispas.

În acele zile de foc, militarii au fost luați drept teroriști. Peste 80 de militari au fost trimiși, în dimineața zilei de 23 decembrie 1989, să întărească paza pe Aeroportul Otopeni.

Zvonurile care provocaseră panică în rândul oamenilor i-au determinat pe soldații care erau deja pe aeroport să tragă în nou-veniți. Cei mai mulți erau tineri, abia intrați în armată. 40 de oameni au murit atunci. „Au ridicat mâinile, că așa li s-a spus, apoi au tras în ei. Nici în război nu se face așa ceva”, povestește Ștefan Ispas, tatăl lui Daniel, lângă mormântul copilului său din Cimitirul Eroii Revoluției.

Tânărul Daniel  fost împușcat în picior și în abdomen cu gloanțe cu explozie. Abia la prânz a fost transportat la spital, însă până seara a murit.

„Era umflat de nu-l mai cunoșteam”, spune Ștefan Ispas.

Tatăl băiatului împuşcat a adus o coroniță din crengi de brad, pe care a așezat-o cu grijă pe cruce, apoi a împărțit drept pomană mandarine și banane celor veniți să-și plângă rudele, la fel ca el. În Cimitirul Eroilor Revoluției, crucile albe enumeră date de naștere. Sub lespezile reci zac tineri de 19, 20, 25 de ani.

„Nu pot să stau în casă când oamenii mor pe stradă”, scrie pe un mormânt. Bărbatul cu părul alb stă pe o bancă, în fața crucii cu fotografia fiului său, parcă ostenit de efortul depus. Ochii i se umplu de lacrimi când vorbește despre Daniel. Încearcă parcă un dialog imaginar, întrebări și ridicări din umeri.

De când le-a murit copilul, soții Ispas nu mai au sărbători. În fiecare an, pe 23 decembrie sunt pe aeroport, comemorându-i pe cei care au căzut victime fără vină, potrivit libertatea.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News