Mărturia uluitoare a Alinei Bica. Florian Coldea ar fi divulgat secrete de stat ca să îl salveze pe Ovidiu Tender
- Petrisor Cana
- 17 ianuarie 2017, 00:00
Fosta șefă a DIICOT a declarat, la Înalta Curte, că fostul prim-adjunct al SRI a avertizat-o să îl lase în libertate pe Tender, după ce i-a arătat un document strict-secret
Una dintre dezvăluirile uluitoare făcute de Alina Bica, în declarația de inculpat, pe 30 ianuarie 2015, în fața judecătorului Horia Valentin Șelaru, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) - fost procuror și consilier al Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA - arată implicarea fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea în dosarul în care era anchetat omul de afaceri Ovidiu Tender și modul în care îi cerea să îi dea raportul în legătură cu acest caz. Mai mult decât atât, fost șefă a DIICOT a dezvăluit un fapt halucinant: Florian Coldea i-a arătat un document strict secret, numai ca să o convingă să să îl lase pe Tender în libertate.
FOTO: Florian Coldea
Documentul în cauză, considerat de siguranță națională, face referire la relațiile din Africa ale afaceristului.
„Mi-a zis că nu o să sfârșesc bine”
Alina Bica, fosta șefă a DIICOT susține că ar fi fost contactată de Florian Coldea, la scurt timp după ce a preluat șefia DIICOT, în iunie 2013, atunci când dosarul lui Tender a fost repartizat unui alt procuror. „La puțin timp după această redistribuire am fost contactată de Coldea Florian, prim adjunct SRI care m-a invitat la o cafea. Cu acea ocazie, acesta m-a întrebat care este stadiul dosarului Tender și care este părerea mea cu privire la situația juridică din cauză. I-am explicat starea de fapt și, în opinia mea, o soluție de achitare este exclusă, iar Coldea a insistat să-mi explice că lucrurile sunt „cam subțiri”, în ceea ce îl privește pe Tender și eu ca procuror de caz am fost un pic cam zeloasă când am dispus trimiterea sa în judecată (...). La un moment dat, mi-a prezentat o informare strict secretă în legătură cu care pot arăta că: domnul Tender prin natura relațiilor din Africa prezintă interes pentru siguranța națională și una dintre firmele sale derulează niște contracte. L-am rugat pe Coldea să-mi permit să mă documentez mai bine (...), iar la cca trei săptămâni m-am întors la discuția cu Coldea, fiind cu „temele făcute”. I-am spus acestuia că este exclusă soluția de achitare. În acel moment, Coldea, vădit deranjat de poziția mea, mi-a explicat că „nu o să sfârșesc bine, deoarece nu înțeleg că este vorba de siguranța națională”. Știind ce a pățit Angela Ciura și Ciprian Nastasiu, m-am gândit să aplic o stratagem ca să „nu o să sfârșesc rău”, respectiv l-am întrebat dacă există vreo incompatibilitate între modalitatea de executare a pedepsei și siguranța națională, moment în care mi-a spus că nu, atâta timp cât Tender se află în libertate nu este nicio problemă și mi-a cerut să îl informez cu ce se întâmplă la fiecare termen de judecată – ceea ce am și făcut”. Alina Bica a mai adăugat că Tender nu putea obține o pedeapsă cu suspendare deoarece infracțiunile de care era acuzat depășeau trei ani de închisoare.
FOTO; Ovidiu Tender
Fosta șefă a DIICOT arată că după discuția cu Florian Coldea a observat o răcire a relațiilor cu SRI. „În 2014 am primit maxim 10 sesizări, toate neserioase, în timp ce uitându- mă la DNA am observat că aproape toată activitatea era cu SRI”, a spus Bica.
Procurorul general se temea de Kovesi
Alina Bica a susținut că era în conflict cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi care ar fi afirmat că „îi vrea capul pe masă” și că a fost reținută în timp ce Tender, unul dintre denunțătorii ei, tocmai plecase din țară. Și fostul procuror general al României, Tiberiu Nițu, s-ar fi temut de Laura Codruța Kovesi. „Cu referire la infirmarea actului procedural întocmit de către mine, procurorul general Tiberiu Nițu a procedat astfel ca urmare a stării de temere față de procurorul șef DNA, Codruța Laura Kovesi”, a declarat Alina Bica.
Ofiţeri DIPI: „Am cumpărat cadouri pentru Coldea din banii Instituţiei”
Comisarul șef Bogdan Lupu, conducătorul diviziei de protecţie internă a DIPI şi comisar șef Cosmin Boţilă au făcut o dezvăluire uimitoare. Cei doi ofițeri susțin că ceasul nominalizat în rechizitoriul prin care fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai mulți şefi ai DIPI au fost trimişi în judecată pentru folosirea abuzivă a fondurilor operative ale departamentului era destinat lui Florian Coldea, cadou cu ocazia aniversării a zece ani la conducerea SRI.
„Nota de constatare şi ce a deranjat era că acel capitol cu nereguli începea cu primul adjunct al şefului DIPI. Asta a fost problema, că neam permis. (...) Secretizăm, din păcate, aproape tot, asta este o problemă. Spectaculosul e acoperit aici de secretizare. Când ne-am asumat sarcina de a sesiza, nu ne-am dus acolo ca să scăpăm, am mers pe cale ierarhică. Ni s-a spus, la început: «Vă rog eu, nu dă bine, nu merge să îl pui pe adjunctul meu aici». Da, ne cereau să scoatem acele persoane din anchetă. (...) Este o faptă din 2015, cine făcea în 2015 zece ani la conducerea instituţiei? Ghici, ciupercă, ce-i? Da, Florian Coldea, ceasul era pentru el. Sunt câteva detalii care au fost aflate pe parcursul anului, nu cu ocazia controlului respectiv”, a declarat Bogdan Lupu la Antena 3. Este vorba despre un ceas care apărea ca fiind achiziţionat din fondurile DIPI, despre care procurorii DNA susţin că au fost deturnate de mai mulţi angajaţi ai MAI, printre care şeful departamentului de la acea vreme, Nicolae Gheorghe, şi fostul ministrul al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Potrivit lui Lupu, ceasul ar fi fost pentru Florian Coldea, suspendat joia trecută din funcţia de prim-adjunct al SRI, în urma a unor imagini furnizate de Sebatian Ghiţă: o înregistrare în care apărea Florian Coldea şi o fotografie în care ar fi apărut soţia acestuia.
Legături suspecte cu moartea unui ofi țer SRI
La finalul declarației de inculpat dată în fața judecătorului ÎCCJ Horia Valentin Șelaru, Alina Bica a declarat: „Urmare a celor declarate astăzi în fața dumneavoastră, sper să nu am soarta deținutului de la Penitenciarul Codlea, care a avut tupeul sa vorbească de Serviciul Roman de Informatii și acel dosar l-ați închis dumneavoastră”. Șelaru i-a răspuns că nu el a instrumentat dosarul acela, ci doar a făcut propunerea de arestare. Părinții lui Sorin Crivăț (foto), ofiţer acoperit SRI care activa în structuri ale statului, mort în condiții suspecte, la Penitenciarul Codlea, în martie 2007, au declarat că fiul lor a fost în Africa, în misiune, înainte de a fi reținut de procurorul DNA Horia Valentin Șelaru. Tânărul a murit la doar 32 de ani, cu câteva ore înainte de a depune mărturie în instanță, unde urma să declare „tot ce știe”. Rudele sale sunt convinse că a fost otrăvit. Oficial, anchetatorii au închis dosarul susținând că a făcut stop cardiorespirator, deși tânărul era vicecampion național la Jiu-Jitsu și fusese declarat sănătos tun, la un control medical efectuat în decembrie 2006. Înainte să fie reţinut, Crivăț era şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene şi al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei.
Dacian Cioloş nu a găsit timp pentru problema DIPI
Ofițerii mai spun că, înainte de căderea Guvernului Ponta, şeful DIPI le-a cerut să constituie un control asupra fondurilor operative şi apoi să urmeze distrugerea acelor documente justificative. Au mers la premierul Dacian Cioloş (foto) să discute despre problemă, dar s-au întâlnit cu şeful de cabinet al dânsului. Pe 6 ianuarie 2016, s-au întâlnit cu Paul Gheorghiu si au raportat probleme grave din unitate si cum s-au cheltuit banii si au cerut un corp de control. Li s-a spus ca rămane sa fie contacaţi. A doua zi, unul din ofiţeri a fost chemat de Nicolae Gheorghe şi a fost informat că s-a auzit despre situaţie și că sunt niste probleme. I-a zis să întocmeasca raportul ca să fie dat ministrului de Interne. „Poate domnul Cioloş nu avea percepţia acestui departament. M-am întâlnit cu şeful de Cabinet. Acel mesaj a fost dat pe 6 ianuarie. Ministrul de Interne era Tobă. M-am întâlnit cu Paul Ghiorghiu, nu i-am putut reda informaţii din dosarele clasificate. I-am spus punctual că sunt probleme grave si că doresc să-l informeze pe premier să trimită corpul de control al ministrului. Mi-a spus că îl va informa şi că rămânem în contact. Nu am fost contactat”, a declarat Cosmin Boţilă.