Martirul Brâncoveanu. Povestea domnitorului orfan, primul sfânt român care a murit pentru credința creștină

Martirul Brâncoveanu. Povestea domnitorului orfan, primul sfânt român care a murit pentru credința creștină

S-au împlinit 304 ani de la decapitarea lui Constantin Brâncoveanu, intrat în rândul sfinților, alături de cei patru copii ai săi și de ginere, visternicul Ianache Văcărescu, uciși, împreună cu domnitorul Țării Românești, la Istanbul. Despre această tragedia a neamului românesc amintesc cronicile care arată viața zbucimată a voievodului, rămas orfan de tată la un an și scăpat de la moarte de slugile credincioase. În timpul domniei lui, cultura românească a cunoscut o perioadă de înflorire, stilul brâncovenesc în care au fost clădite numerose mănăstiri, biserici sau alte edificii, fiind considerat primul stil architectural românesc.

Astăzi, 16 august, Calendarul ortodox marchează sărbătoarea Sfinţilor martiri Brâncoveni, declaraţi sfinţi pe 20 iunie 1992, de către Biserica Ortodoxă Română. La 15 august 2018, s-au împlinit 304 ani de la moartea, la Constantinopol, a Voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu ginerele său, visternicul Ianache Văcărescu, una din cele mai mari tragedii pe care le-a înregistrat zbuciumata istorie a neamului românesc.

După martiriu, trupul lui Brâncoveanu fusese aruncat în marea Marmara, fiind pescuit de niște greci care l-au îngropat pe o insulă din largul mării. În 1720, văduva Marica l-a adus în țară și l-a înmormântat la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, ctitorie a domnului. Lespedea nu a fost inscripționată, pentru a nu a afla turcii că trupul a fost adus în țară, însă văduva domnului a inscripționat numele Constantin Brâncoveanu în caractere chirilice pe candela de argint, inscripție redescoperită în 1914.

Pentru a cinsti memoria Brâncovenilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 drept An omagial euharistic şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, iar Calendarul ortodox marchează sărbătoarea Sfinţilor martiri Brâncoveni, declaraţi sfinţi pe 20 iunie 1992, de către Biserica Ortodoxă Română, fiind prăznuiţi pe 16 august pentru a nu coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Un documentar transmis de Rador trece în revistă cele mai importante momente din viața domnitorului martir și arată importanța lui în istoria României.

Citiți tulburătoarea poveste a sfântului domnitor al neamului românesc AICI.

 

Ne puteți urmări și pe Google News