Angela e pe ultima treaptă în ierarhia nemiloasă a adolescenţilor. Un mediu în care martorii sunt la fel de vinovaţi ca agresorii.
Violenţa descătuşată de la Grupul Şcolar "Henri Coandă" din Râmnicu Vâlcea a îngrozit România. A fost cel mai sălbatic episod din seria de violenţe şcolare din ultimele săptămâni şi care a pus capac la toate. O puştoaică de-a IX-a se înfige în părul unei colege, îi dă doi pumni în obraji, apoi o ia de cap şi-o târeşte pe uşă afară, izbind-o de-un calorifer. În jur, gloata urlă excitată în timp ce filmează cu telefoanele: "Amintiri din clasa a IX-a!".
Povestea din spatele acestei întâmplări şocante este mult mai tristă. Fata bătută, Angela, este orfană şi un fel de martir al clasei. Stigmatizarea ei durează de aproape un an, iar dirigintele a tratat totul cu indiferenţă, deşi i s-a cerut ajutorul. A târât-o pe jos ca un câine
Pe 24 mai, fetele s-au certat în mai multe pauze şi furia s-a acumulat. Angela a fost târâtă de păr şi toată ţara a văzut ce s-a întâmplat. “Niţescu şi Bonca au fost singurii colegi care au sărit în apărarea mea. Restul râdeau, aplaudau şi filmau", povesteşte Angela.
De frică, dar mai ales de ruşine, Angela nu a spus familiei care o creşte despre trauma prin care a trecut la şcoală. "Mi-a spus că a fost trasă de păr, atât. Habar nu am avut că a fost târâtă de păr pe jos ca un câine, am văzut la televizor şi am crezut că mor", spune Georgeta Dirinea, asistent maternal. Stigmatul abandonului o urmăreşte
Angela a fost abandonată la naştere. A avut norocul să crească în familia unui asistent maternal care în urmă cu un an a trebuit să renunţe la ea din motive de sănătate. Imediat, fata a fost dată în grija unui alt asistent maternal, Georgeta Dirinea, din Ocnele Mari, care a primit-o cu braţele deschise, iar fata a găsit afecţiune, respect şi ocrotire. Este firavă, bruneţică şi are din naştere un uşor retard psihic. "Este un pic mai înceată decât copiii de vârsta ei, iar din această cauză cam toţi din clasă râd de ea. O fac proastă, curcă, mongoleză, se leagă de modul cum arată. Îi spun în fel şi chip, iar ea suferă, plânge, se consumă. N-a fost şedinţă cu părinţii în care să nu-i spun dirigintelui despre modul cum este tratată fata la clasă. A zis că se rezolvă", spune Georgeta Dirinea.
Şi nu s-a rezolvat nimic. A trebuit ca Angela să fie snopită în bătaie pentru ca pishologul şcolii să-i acorde atenţie. “Toţi elevii sunt consiliaţi, vrem să identificăm problemele", spune Gabriel Berbece, directorul şcolii. Copiii care provin din centrele de plasament sunt ţinta ironiilor, sunt fără apărare în şcoli - spun psihologii Exmatriculată urgent
Profesorii s-au întrunit în Consiliul Profesoral pe 28 mai, imediat după ce au văzut imaginile, şi au decis ca pe Ana Maria să o mute disciplinar si să-i dea nota patru la purtare, iar Angela a primit mustrare scrisă şi un punct scăzut din nota la purtarea. "Eleva bătută a fost şi ea scancţionată pentru că a vorbit urât cu colegele ei, le-a înjurat", spune directorul.
Conflictele dintre elevi se rezolvă cu pumnii şi cuţitul Cruzimea cu care elevii se bat în şcoală a ajuns să depăşească scenele violente din filme. Băieţii se bat cu pumnii şi, la nevoie, recurg la arme albe, fetele se apucă de păr şi se dau cu capul de pereţi.
De multe ori, luptele încep în joacă, iar în unele cazuri se sfârşesc tragic. În luna mai a acestui an, un elev de clasa a VII-a, de la o şcoală din Filiaşi, judeţul Dolj, a murit în urma unei altercaţii.
I-a înfipt briceagul aproape de inimă
Incidentul s-a înregistrat la sfârşitul orei de religie. Directorul şcolii, Alin Mondescu a precizat că unul dintre băieţi l-ar fi luat pe celălalt de gât, în joacă. Acesta din urmă l-a împins, iar copilul a căzut, lovindu-se cu capul de uşa unui dulap.
Alte acte de violenţă apar din răzbunare.
Anul trecut, în primăvară, un adolescent în vârstă de 15 ani, elev în clasa a VIII-a la Grupul Şcolar Cajvana, judeţul Suceava, a ajuns la spital cu fracturi ale oaselor feţei, după ce-a fost bătut în clasă de fratele mai mare al unui coleg. Bătăuşul venise să-şi răzbune fratele, aflat în conflict cu cel agresat, şi nu a plecat din şcoală până nu l-a desfigurat pe băiat.
Cu trei ani în urmă, un alt caz a şocat opinia publică. Doi elevi de 12 ani au început să se certe pe chat, într-o seară, iar a doua zi, la şcoală, unul din ei a scos briceagul. Laurenţiu Iftode a fost înjunghiat de colegul lui, iar lama a ajuns la 2 milimetri de inimă. Puştiul a supravieţuit. Nici fetele nu stau deoparte când vine vorba de agresiuni. Cu câteva zile în urmă, o elevă de clasa a VI-a de la Şcoala Cancicov din Bacău a fost bătută într-o singură zi de două ori. Mai întâi a încasat câteva lovituri de la o colegă de şcoală, iar apoi a fost lovită în mod repetat şi de mama acesteia. 2 cm a fost distanţa dintre viaţă şi moarte pentru elevul Laurenţiu Iftode, înjunghiat cu briceagul
Soluţii: profesori vigilenţi şi mai mulţi agenţi de pază în timpul pauzelor
Conflictele dintre elevi apar fie în şcoală - în timpul recreaţiei, fie în curtea şcolii. Psihologul şcolar Monica Apostu este de părere că elevii trebuie supravegheaţi mult mai bine în afara orelor de curs. "Pauza este momentul când elevii îşi rezolvă conflictele, pentru că multe conversaţii sunt de tip contradictoriu şi e logic că, nesupravegheaţi, ajung şi la conflicte violente, nu doar tradiţionalele îmbrânceli", explică aceasta.
Psihologul atrage atenţia şi asupra faptului că multe conflicte au loc după ore, când elevii nu mai sunt controlaţi. Totuşi, uneori, scânteia se aprinde în timpul cursurilor, chiar sub nasul profesorilor.
"Când nu sunt atenţi la ore, apar certuri şi ameninţări care se concretizează după ce se încheie ora şi dascălul părăseşte clasa", mai spune specialistul. Protecţia Copilului vrea dreptate pentru orfană
Poliţia de Proximitate s-a autosesizat în acest caz, după ce un agent a văzut imaginile de la televizor. Cele trei eleve implicate în bătaie au fost audiate, iar agresoarele au fost amendate cu câte 500 de lei. Angela a primit un avertisment pentru că "şi ea a avut un comportament neadecvat". "Un domn poliţist ne-a ascultat pe rând într-un laborator iar apoi ne-a dictat ce să scriem", a povestit Angela.
Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Vâlcea i-a acordat fetei consiliere psihologică, iar pe mamă a întrumat-o să depună plângere penală la poliţie pentru lovire şi alte violenţe. "Fata este stigmatizată în şcoală, nu este singurul caz, copiii care provin din centrele de plasament sunt ţinta ironiilor colegilor, sunt fără apărare. Prin violenţă verbală încearcă să se apere", susţine Nicolae Badea directorul direcţiei. Scena bătăii a îngrozit România. Ana Maria, în hanorac roz, o ţine de păr pe Angela şi o loveşte cu pumnii. Se alătură o altă fată, Ana, care o loveşte şi ea. Ulterior, Ana Maria îi dă câteva picioare la coaste, apoi o târăşte prin clasă şi o scoate pe holul şcolii, trântind-o în geam. Nimeni n-a intervenit să o apere pe moment. Toţi urlau excitaţi iar câţiva filmau. Un singur băiat i-a luat apărarea, agresând-o la rândul ei pe Ana Maria. Prea târziu.
"Nu era prima dată când se întâmpla să fie lovită în şcoală, am mers să vorbesc cu dirigintele despre incindent însă mi-a spus că nu are timp de mine." Georgeta Dirinea, asistentul maternal al Angelei